Kinezi demantuju: Nije istina da smo smanjili broj žrtava korone za 50 odsto

 
 ≫ 
  • 5

Žao je novinarima rekao da je revizija smrtnih slučajeva u Vuhanu rezultat statističke provere

Kina, Vuhan Foto: Tanjug/AP

Kina nikad nije zataškavala razmere epidemije korona virusa i vlada to ne dopušta, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian, posle revizije podataka o broju mrtvih i zaraženih u toj zemlji.

Zvaničnici Vuhana, grada u kojem je izbila pandemija korona virusa, korigovali su prethodno broj onih koji su preminuli od virusa kovid-19 i dodali još 1.290 žrtava, odnosno skoro 50 odsto više, tako da ih je ukupno 3.869.

Žao je novinarima rekao da je revizija smrtnih slučajeva u Vuhanu rezultat statističke provere, kao i da je to uobičajena međunarodna praksa, prenosi Rojters.

Revidiran je i ukupan broj žrtava u Kini i iznosi 4.632, u odnosu na ranijih 3.342, objavile su u petak kineske zdravstvene vlasti.

Kerkhov: Revizija da nijedan slučaj ne ostane nedokumentovan

Revizija broja slučajeva preminulih od korona virusa u Kini je pokušaj da se nijedan slučaj ne ostavi nedokumentovanim, izjavila je danas na konferenciji za novinare epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Marija van Kerhov.

Ona je rekla da su kineske vlasti pregledale sve podatke iz pogrebnih službi, domova za stare, bolnica i pritvorskih centara, kao i broj pacijenata koji je preminuo kod kuće i gradu Vuhanu, gde je izbila epidemija korona virusa, preneo je Rojters.

Televizijski prilog iz 2015. podgrejao teorije zavere: Kina napravila korona virus pre pet godina?

U jeku epidemije korona virusa, kao i manjku informacija o tome kako je zapravo nastao i ko je nulti pacijent, objavljen je prilog italijanske televizije RAI 3 još iz 2015. godine koji je dodatno podgrejao teorije zavere.

Naime, u prilogu se govori o projektu kineskih naučnika koji su uspeli da kreiraju virus ukrštanjem slepog miša i antilope. Kako se navodi u toj reportaži, ovaj eksperiment zabrinuo je mnoge istraživače.

Sve ovo je biološki rat? Kinezi tvrde da je američki vojnik doneo korona virus u Vuhan

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Liđijan Žao tražio je od američkih vlasti da priznaju da skrivaju poreklo korona virusa, tvrdeći da je ta infekcija “doneta” u Vuhan preko vojske Sjedinjenih Američkih Država.

- Vrlo je moguće da je američki vojnik doneo epidemiju u Vuhan - kazao je Liđijan i tražio od SAD da budu “transparente i kažu gde i kada je nulti pacijent dijagnostifikovan”.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Vuhan je od danas slobodan grad: Kovid-19 je pobeđen, ukinuto vanredno stanje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    17. april 2020 | 19:25

    Koliko je meni poznato nisu smanjili br nego dodali sve one za koje nisu u startu znali od cega su umrli ili su bili pod nekom sumnjom nakon obdukcije, revizije su dodali. Usput preprosteni englezi su im prodali neispravne testove 50000 ili 500000 kom ne secam se resa velicine i mislim da je cifra odstete bila oko 20000000 funti

  • bot br. 236

    17. april 2020 | 18:01

    Hahahahahahha komunisti

  • Vlada KS

    17. april 2020 | 18:07

    Istina. Smanjili za 5000 %

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA