Evropu bi mogla da pogode 4 talasa epidemije korona virusa: Postoji samo jedan način da se to spreči

Stručnjak kaže da je ceo svet bezbedan samo onoliko koliko i najslabija karika u globalnom lancu

  • 17
Čovek, doktor, zaštitno odelo, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ameriku i Evropu mogla bi da pogode čak četiri talasa epidemije korona virusa ako bude dozvoljeno da ona opustoši Afriku, upozorio je ekspert Svetske zdravstvene organizacije.

Profesor Lorens Gostin, direktor Centra za javno zdravlje i ljudska prava pri SZO, naveo je da ukoliko epidemija bude "van kontrole" u afričkim zemljama, Evropa i SAD mi mogle da vide treći, čak i četvrti talas bolesti.

Govoreći za BBC Radio 4 u sredu, profesor Gostin je rekao da će Covid-19 da maršira podsaharskom Afrikom, a možda i Indijom kao "lavina".

- Čak i ako SAD i Evropa budu na putu da zauzdaju epidemiju, ako Covid bude harao drugim delovima sveta, u ovom povezanom društvu u kom živimo, vratiće se u Evropu i SAD. Zapravo, mogu da predvidim da ako stvar izmakne kontroli u zemljama sa niskim prihodima videćemo u SAD i Evropi drugi, treći talas, pa čak i četvrti. Tako da smo zaista bezbedni samo onoliko koliko i najslabija karika u globalnom lancu - rekao je on.

Korona virus u Africi

Prema poslednjim informacijama, u Africi je zabeleženo 16.000 slučajeva korona virusa, a umrlo je 876 ljudi.

Zdravstveni zvaničnici navode da je Afrika nekoliko nedelja iza Amerike i Evrope, ali da porast broja zaraženih liči na slučaj Evrope.

Skoro 20 evropskih i afričkih lidera pozvalo je na međunarodnu pomoć kako bi se Afrika odbranila od pošasti, tražeći od Svetske banke i MMF-a dodatne resurse.

Najviše slučajeva u Africi imaju Alžir, Egipat i Južnoafrička Republika sa preko 2.000 obolelih. Više od 1.000 ima i Maroko.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najnovije informacije iz sveta pratite u specijalnom blogu Telegraf.rs

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vucic _Vucko

    16. april 2020 | 14:52

    Da nam nije naseg predsednika , situacija bi bila mnogo gora , svaka mu cast , daje poslednji atom snage i energije da pobedi ovo zlo . Vucic do pobede !!!!

  • Vladan

    16. april 2020 | 15:25

    Našeg predsednika nikada nisam gotivio ali ovo što je učinio za naš narod je za svaku pohvalu.Hvala ti predsedniče što toliko nesebično brineš o svom narodu

  • J...

    16. april 2020 | 12:34

    Svi ste vi strucnjaci!bolje vam da cutite bas vi izSZO!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA