EU napravila plan o ukidanju blokade zbog korona virusa: Evo šta on predviđa

 
 ≫ 
  • 16

Svakoj državi članici je dopušteno da sama donese odluku o tome kada će i kako ukinuti mere

Evropska unija, EU Foto ilustracija: Shutterstock

Evropska komisija predstaviće plan za koordinisano ukidanje uvedenih blokada zbog korona virusa širom Evrope.

U planu u koji je CNN imao uvid, navodi se da su mere koje su uvedene zbog pandemije imale drastične posledice po ekonomiju i društvo, te da ne mogu ostati na snazi na neograničeno vreme.

Ovaj plan bi trebalo danas da bude poslat državama članicama, a zvanično će navodno biti predstavljen u sredu.

- Do država članica je da odluče da li će nastaviti sa restriktivnim merama, ili će odlučiti da ih ukinu - rekao je portparol EK Erik Mamer.

U planu se navodi da su dva kriterijuma ključna pri donošenju odluke o ukidanju mera. Prvo je da li je broj obolelih i preminulih u konstantnom opadanju već određeno vreme, a drugo, da li je zdravstveni sistem države u mogućnosti da izdrži drugi talas epidemije ukoliko on krene.

U planu se poziva na "izlaznu strategiju" baziranu na naučnim osnovama, koja će biti koordinisana među svim zemljama članicama.

Navodi se da će "uspešna strategija izlaska takođe zavisiti od primera mera", uključujući proširen kapacitet testiranja na korona virus, kao i imunitet stanovništva, zajedno sa „harmonizovanim“ i „robusnim“ sistemom za pronalaženje kontakata zaraženih.

Napominje se da bi izlaz trebalo da bude postepen, i da se prvo primeni na lokalnom nivou.

Okupljanja ljudi takođe bi trebalo dozvoliti postepeno, a ekonomske aktivnosti treba „postepeno ukinuti“.

- Jednom kada se faza izlaska uspešno primeni, sledeća faza će biti oporavak u kojem ekonomija mora da uhvati tempo i vrati se na put rasta - zaključuje se u dokumentu koji je ispisan na četiri stranice.

- Ono na čemu smo radili proteklih sedmica jeste "mapa preporuka", kako bi se osiguralo da kada počnu da se ukidaju restriktivne mere, to rade na način koji je efikasan - rekao je Mamer.

On je dodao da posebno treba proceniti "očigledno situaciju u drugim zemljama EU i ... posebno u susednim zemljama".

Mamer je rekao da će Komisija davati preporuke o tome "šta se veruje da su glavni kriterijumi koje države članice treba da koriste kada donose ove odluke".

- Nećemo reći bilo kojoj određenoj državi članici: „Ovo je pravo vreme da počnete da preduzmete mere kako biste ublažili ograničenja koja imate “. Ovo je zaista odluka koju će doneti svaka zemlja članica ponaosob - rekao je Mamer.

- Ono što ćemo preporučiti je niz kriterijuma i uslova za koje mislimo da bi trebalo da se primenjuju prilikom procene i na kraju odlučivanja da li ima smisla početi sa olakšavanjem mera - objasnio je Mamer.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Nećemo se na kraju stideti srpskog scenarija: Da nisu preduzete mere sve bi se završilo za 6 nedelja

(Telegraf.rs)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    14. april 2020 | 14:55

    To nije briga yu nostalgicare komuniste i Rusofile sta kaze EU.Za njih je merodavno sta kaze veliki vodja iz Moskve.Udarajte Srbinu minuse do mile volje ali je istina

  • Van

    14. april 2020 | 14:38

    Svetska Zdravstvena Organizacija je ispunila svoj cilj čime dokazuje da je pogubna organizacija za humano ljudsko postojanje, jer je u službi vladara ovim svetom.

  • dd

    14. april 2020 | 14:42

    Definitivno prsli ste nacisto nezna se ko pije a ko placa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA