Ko prekrši pravilo, tri meseca zatvora: Ovo su norme koje su Italijani doneli protiv korona virusa

 
 ≫ 
  • 4

Radnici će moći na posao, iako su neke kompanije preporučile svojim zaposlenima da rade od kuće, pišu italijanski mediji

Smrtonosni korona virus ne jenjava na teritoriji Italije. Prema poslednjim podacima, preminulo je više od 6oo ljudi, a više od 9.170 je zaraženo, zbog čega je premijer te zemlje Đuzepe Konte odlučio da ograniči kretanje u celoj državi kako bi se sprečilo dalje širenje koronavirusa.

U sklopu toga,  italijanska "La stampa" objavila je 10 pravila kojih bi Italijani trebalo da se pridržavaju.

1. Bolje ostanite kod kuće, ali nije problem ako idete na posao ili u kupovinu

Dekret premijera ostavlja građanima mogućnost građanima da napuštaju kuću isključivo ako se tiče posla, zdravlja i "normalnih potreba", kao što je odlazak u kupovinu. Radnje se neće zatvarati, a tržni centri će normalno raditi, s tim što neće raditi vikendom. Međutim, neki građani su ipak bili u panici, što pokazuje snimak iz Rima, na kome se vidi građani kako čekaju u redovima ispred prodavnice kako bi kupili potrepštine.

Radnici će moći na posao, iako su neke kompanije preporučile svojim zaposlenima da rade od kuće.

2. Ostanite u svojoj opštini

Odluka vlasti u Italiji je jasna, ne možete da napuštate provinciju u kojoj živite. U isto vreme, građani će moći da putuju ukoliko je reč o poslu, zdravstvenim razlozima (moraju da imaju potvrdu od nadležene medicinske ustanove) ili ako je reč o "neophodnim stvarima" (kupovina leka kog nema u mestu u kom živi građanin).

U ovim slučajevima, građani će morati da pokažu sertifikat o dozvoli, koji može da se skine sa interneta, a zatim popuni. Lažni dokumenti će biti kažnjeni zakonom.

3. Transport nije blokiran

Sva sredstva transporta, bilo da je u pitanju javni ili privatni, odvija se normalno. Građani mogu da putuju, ako se pridržavaju pravila. Autoputevi, aerodromi, železničke i autobuske stanice normalno funkcionišu. Italijanski mediji navode da će biti uobičajena praksa da policajci priđu građanima na tačkama provera, i izmere temperaturu ljudima koristeći termoskenere.

Takođe, policija će proveravati sertifikate da li ljudi imaju dozvolu da putuju van svoje opštine. Nema stajanja za kamione, potrepštine, ali i kurire.

4. Pravilo se odnosi na sve regije

Dekret Kontea tiče se svih provincija u Italiji, pošto je cela zemlja pretvorena u "zonu bezbednosti".

5. Škole i univerziteti zatvoreni do 3. aprila

Škole i univerziteti neće raditi do 3. arpila. Profesionalni kursevi, masteri i obuke su takođe obustavljeni, osim onih koji se tiču zdravstvene profesije. Vlasti u Italiji poslale su preporuku obrazovnim ustanovama da pruže obrazovne aktivnosti onlajn, odnosno putem interneta. Sastanci rukovodilaca su takođe odloženi.

6. Radno vreme barova i restorana

Barovi i restorani, prema dekretu, mogu da budu otovoreni, ali samo do 18 sati. Javna okupljanja su zabranjena, uz pravilo da se održava bezbedno rastojanje od jednog metra.

7. Zatvaraju se bioskopi, pozorišta, diskoteke i pabova

Po dekretu italijanskog premijera, zatvoreni su bioskopi, pozorišta, muzeji, škole plesa, igraonice i bingo. Takođe, zabranjeni su svi kongresi i sastanci.

8. Sportska dešavanja

Sva sportska dešavanja koja su otvorena za javnost, bilo da se održavaju u privatnim ili javnim ustanovama, obustavljeni su. Oni koji žele, mogu da idu na trčanje, da voze bicikli, ili da se bave sportom na otvorenom. Fiskulturne sale, bazeni i sportovi u zatvorenom su dozvoljeni ukoliko se poštuju pravila udaljenosti i u svlačionicama. Fudbalski mečevi u Seriji A su otkazani, a zimska odmarališa širom Italije su zatvoreni.

9. Ukoliko imate temperaturu, ostanite kod kuće

Građanima je preporučeno, ukoliko građanin ima temperaturu veću od 37,5 stepeni Celzijusa, trebalo bi da ostane kod kuće, smanji kontakte sa drugim ljudima na minimum i kontaktira doktora. Zabrana kretanja je apsolutna i za one koji su u karantinu, za one koji su pozitivni na korona virus a nemaju simptome te zaraze i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Takođe, izričito je zabranjeno kretanje obolelima.

10. Preti vam kazna od tri meseca zatvora

Ukoliko neka osoba prekrši uspostavljena pravila, rizikuje zatvor u trajanju od tri meseca i novčanu kaznu od 206 evra. Konteov dekret takođe predviđa i strožije kazne u određenim slučajevima, ako recimo zaraženi napusti karantin.

Video: Brat više od 24 sata proveo u stanu sa sestrom umrlom od korona virusa?!

(M. Lj.)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    10. mart 2020 | 23:00

    E tu meru zatvora uvesti i kod nas. Nas narod ne zna biti odgovaran.

  • S

    10. mart 2020 | 23:08

    Rano su se setili 😲

  • Marija

    11. mart 2020 | 08:09

    Ovo sve je jedna velika nula. Ovaj papir koji možete popiniti se skida sa sajta ministarstva koje ga je izbacilo i samo ga popunite i idi gde hoćeš. Ja,ta i ta itd, jer ako je zbog posla možete ići i u drugu opštinu,regiju. Kafići otvoreni do 18h,kao da do tih doba nema virusa, zatvoreni restorani,a koja je razlika u odnosu na kafiće. Crkve evo otvorene, a svake nedelje svo staro se skuplja u toj crkvi na misi. Tržni centri otvoreni. Naravno,ne možeš ljudima zabraniti da rade i kupuju hranu,jer tako propada država, raditi se jednostavno mora, a najgore je što moraš na posao,a dete ne sme u vrtić. Jednostavno su omanuli žestoko na početku. Kad je bila epidemija na hiljade i hiljade Kineza je došlo u Veneciju, nisu preduzimali apsolutno ništa do skoro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA