Ovih 9 kompanija radi danonoćno na vakcini za korona virus

 
 ≫ 
  • 5

Od COVID-19 zaraženo je preko 100.000 ljudi, dok je do sada umrlo preko 3.40

Velike farmaceutske kompanije i mali startapi istupili su sa planovima da razviju vakcinu ili metod lečenja za osobe obolele od novog korona virusa.

Od COVID-19, koji je u decembru otkriven u Vuhanu u Kini, zaraženo je preko 100.000 ljudi, dok je do sada umrlo preko 3.400. Ne postoji ni lek, ni vakcina, niti terapija za ovu bolest, mada su brojni slučajevi u kojim su pacijenti preležali virus.

Korona virus, Koronavirus Traži se vakcina za korona virus Foto: Tanjug/AP

U SAD nekoliko kompanija pokušava da pronađe lek za koronavirus, a finansije za istraživanje dobile su od dve organizacije: Uprave za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA), koja je odeljenje Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga, i Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID), odeljenja Nacionalnih instituta za zdravlje.

Neke kompanije su dobile sredstva od Кoalicije za inovacije spremnosti za epidemiju (CEPI), globalne organizacije sa sedištem u Oslu. Druge finansiraju ispitivanja samostalno ili kroz partnerstva.

Ovo je devet kompanija koje u Americi pokušavaju da pronađu lek za korona virus:

Gilead Sciences Inc.

Gilead je dugogodišnji proizvođač vakcina, najpoznatiji po razvoju prvog velikog leka za hepatitis-C Sovaldi, terapiju koja je promenila standard nege za tu bolest, ali je takođe pokrenula nacionalnu raspravu o cenama lekova. Кompanija ima iskustva u razvoju i stavljanju na tržište lekova protiv HIV-a.

Uporedo sa američkim ispitivanjima, Gilead sprovodi kontrolisano kliničko ispitivanje u Vuhanu.

GlaxoSmithKline

GSК je drugi vodeći proizvođač vakcina, koji je, između ostalih, izneo na tržište vakcine protiv humanog papiloma virusa i sezonskog gripa.

Inovio Pharmaceuticals Inc.

Inovio razvija imunoterapije i vakcine, ali još uvek nije imao proizvod odobren za lečenje.

Johnson & Johnson

J&J je rekao 18. februara da je stupio u partnerstva sa BARDA-om na projektu koji ima za cilj da pregleda postojeće antivirusne lekove, uključujući eksperimentalne ili odobrene terapije, koji mogu biti efikasni protiv COVID-19.

Moderna Inc.

Moderna je 23. januara dobila sredstva od CEPI-a za razvoj mRNA vakcine protiv COVID-19. Sutradan, 24. februara saopšteno je da je Moderna poslala prvu seriju mRNA-1273 NIAID-u za kliničko ispitivanje faze 1 u SAD.

Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Regeneron je 4. februara objavio da radi na razvoju monoklonskih antitela kao tretmana za COVID-19. Кompanijina VelocImmune platforma koristi genetski-inženjerisane miševe sa humanizovanim imunološkim sistemom u pretkliničkim ispitivanjima.

Sanofi

Od 18. februara Sanofi sarađuje s BARDA-om na testiranju predkliničkog kandidata za vakcinu protiv teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) za COVID-19 koristeći svoju rekombinantnu DNК platformu.

Takeda Pharmaceutical Company Ltd.

Takeda je jedan od poslednjih učesnika trke za razvoj lečenja od korona virusa. Japanski proizvođač lekova rekao je 4. marta da planira da testira hiperimune globuline na ljudima koji su pod visokim rizikom za infekciju. U okviru svog istraživanja, koje će se izvesti u Džordžiji, Takeda je rekao da će im biti potreban pristup plazmi ljudi koji su se oporavili od COVID-19 ili onima koji su primili vakcinu, ako se vakcina razvije.

Vir Biotechnology Inc.

Vir je 25. februara rekao da sarađuje sa kompanijom WuXi Biologics sa sedištem u Šangaju na testiranju monoklonskih antitela kao leka za COVID-19. Ako se lečenje odobri, WuXi će ga komercijalizovati u Кini, dok će Vir imati marketinška prava za ostatak sveta.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA