Fotografije i snimak iz vazduha pokazuju koliko je zabrinjavajuće stanje na granici Turske i Grčke

 
 ≫ 
  • 25

Grčki mediji tvrde da turske vlasti pomažu migrantima na sve načine da pređu na njihovu teritoriju

Desetine, a možda čak i stotine hiljade migranata krenulo je iz Turske ka Evropi. Na grčko-turskoj granici već danima traje borba grčke vojske i policije da zauzdaju talas izbeglica koji je krenuo put EU nakon što je Erdogan proglasio granice otvorenim.

U okršajima su neretko korišćeni suzavac i dimne bombe. I dok Turska tvrdi da Grci ubijaju migrante, zvanična Atina te navode demantuje.

Migranti Turska granica Foto: Tanjug/AP

Već danima su duž granice raspoređene jake snage grčke vojske i policije koje pokušavaju da spreče ilegalan ulaz izbeglica. Istovremeno, "borba" traje i na moru, na kom izbeglice pristižu čamcima iz Turske na najbliža grčka ostrva. Lezbos i Hios su prvi na udaru, a meštani više ne znaju kako da se izbore sa najezdom migranata.

Ono što je sigurno jeste da svi ovi ilegalni migranti imaju samo jedan cilj - a to je da se dokopaju Evrope i to najverovatnije Balkanskom rutom. Mađarska je već dodatno ojačala svoje granice, Hrvatska i BiH takođe imaju plan za zaštitu granica, a austrijski kancelar Sebastijan Kurc samouvereno poručuje da će migranti, ukoliko probiju Grčku granicu, ostati na Zapadnom Balkanu.

Da je Evropa svesna da situacija ni malo nije naivna govori činjenica da je pre nekoliko dana doneta odluka da na grčko-tursku granicu pošalje pripadnike Fronteksa, kao i da je izdvojeno 700 miliona evra za pomoć Grčkoj kako bi se izborila sa ovom krizom.

I dok sa terena stižu oprečne informacije o tome šta se na granici zaista događa, fotografije i snimci sigurno pokazuju jedno, a to je da je situacija veoma ozbiljna.

Migranti Turska granica Foto: Tanjug/AP

Naime, AP je objavio fotografije iz Turske, blizu granice sa Grčkom, na kojima se vidi na desetine šatora kraj kojih na hiljade migranata čeka u redu, veruje se za hranu.

Istovremeno, Turska je poslala nekoliko stotina pripadnika vojske i policije na granicu kako bi "sprečili povratak migranata".

Grci veruju da policija nije tu samo da ih spreči da se vrate u Tursku, već da im zdušno pomaže u tome da upadnu u Grčku. Na brojnim grčkim sajtovima se mogu videti fotografije ženskih perika, a Grci tvrdi da Turci njima snabdevaju mlade migrante, kako bi se maskirali kao žene i tako lakše pokušali da dođu do granice.

MIGRANTSKA RUTA INFOGRAFIKA Ilustracija: Nikola Jovanović

Takođe, navodno su uhvaćeni i migranti koji su oko ruke imali pločice sa serijskim brojem, koji navodno govori da Turska tačno zna koliko izbeglica je krenulo ka Grčkoj i da je orkestrirano pustila određene migrante da krenu ka Evropi.

U isto vreme, pojavljuju se i snimci stravičnih okršaja na granici, gde migranti, noseći decu u rukama i navodne ranjenike u ćebadima urlaju dok je svuda oko njih dim.

Ne zna se koliko njih je ušlo u Grčku

Tačne brojke o tome koliko je migranata uspelo da pređe granicu i uđe na teritoriju Grčke nije poznat. Bilo je onih koji su formirali živi zid ne bi li iščupali ogradu i tako probili barijeru koja im stoji na putu ka "boljem sutra".

Migranti Grčka, Turska Foto: Profimedia/AFP

Na putu ka lepšoj budućnosti nalazi se i Srbija.

Naime, kada se migranti dokopaju Grčke, Bugarske i Severne Makedonije, dalje kroz Srbiju, Hrvatsku i BiH pokušavaju da stignu do zapadne Evrope, a naša zemlja im je na tom putu "tampon zona".

Kako će Srbija odgovoriti na novi migrantski talas

I dok iz Ministarstva odbrane poručuju da imamo načina da štitimo i svoju granicu i svoj način života, bezbednjaci da se Evropska unija ponaša pomalo tromo i kasni sa odlukama, javnost se pita kako bi, ukoliko migranti probiju grčku granicu, to moglo da se odrazi na našu zemlju.

Da se očekuje značajan priliv migranata, ali da je Srbija spremna za to potvrdio je direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović, koji je objasnio da na našim severnim granicama imamo ograde, fizičku barijeru, ali i prirodne prepreke, Dunav i Drinu.

 Ukoliko ljudi budu masovnije dolazili kod nas nekako ima mogućnosti da se duže zadržavaju kod nas, mi nismo članice Evropske Unije, za nas diplomatija treba da igra ključnu ulogu u ovome. Jedina vrata su raspodela trereta izbeglištva, ako dođu kod nas moramo da tražimo od naših suseda da razumeju naš položaj i da preuzimaju određeni broj ljudi, time bi se rasteretila situacija - naglašava direktor Centra.

Državni vrh naše zemlje saglasan je u izjavama - Srbija je spremna, pokazuje solidarnost, ali neće biti parking za migrante.

(I. N.)

Video: Petar Samolovac: Ovako pomažemo i štitimo poljoprivredna zemljišta od požara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    5. mart 2020 | 20:59

    Srbija treba da se brani uz Grčku braću, odmah i sada, na Turskoj granici , jer se tamo brani Srbija! Ako stignu do naše granice biće kasno!

  • Lona

    5. mart 2020 | 20:42

    Šta priča taj direktor centra? Da imamo mesta i mogućnosti! Mi kao da pristajemo da se rulja zadrži kod nas. Moramo da se borimo da ne udju, jer ako udju, ne piše nam se dobro.

  • Brk

    5. mart 2020 | 20:25

    Sto ne idu oreko albanije i crne gore pa bosne i onda gore?Tamo su sve njihovi...sto se tice Grka i treba da pucaju s punim pravom!Gde ste videli da granicari ne pucaju na nekoga ko nasilno prelazi granicu i ugrozava drzavu!?Sada imaju razlog vise da pucaju i ako im nije potreban a to je Korona.Pod samo tim izgovorom mogu da zatvore granicu a gde je tek sve standardno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA