Bajdenov povratak iz otpisanih i Blumbergov debakl: Kako je protekao američki "super utorak"

 
 ≫ 
  • 3

Sanders je još osvojio Jutu, Kolorado i Vermont. Bajden je dobio najviše, i to: Minesotu, Masačusets, Virdžiniju, Severnu Karolinu, Tenesi, Alabamu, Arkanzas, Oklahomu i Teksas

Džo Bajden je osvojio čak devet od 14 država u kojima je odražno glasanje u utorak za demorkatsku nominaciju za predsednika. Ovo bi u velikoj meri moglo da promeni dosadašnji tok kampanje u kojoj se Bajden nije proslavio.

Bivši potpredsednik je poništio sve prognoze i od glavnog rivala Bernija Sandersa tokom "super utorka" preuzeo i glasove u Teksasu.

Ipak, još nije kraj jer se previđa da će Sanders osvojiti najviše glasova u Kaliforniji, koja donosi najviše delegata.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumber potrošio je više od milijardu dolara sopstvenog novca na kampanju, ali nije osvojio nijednu jedinu državu.

Senatorka Elizabet Voren, koja je u jednom trenutku bila favorit, takođe je doživela poražavajući pozat čak i u svojoj domovini Masačusetsu.

"Super utorak" donosi najveći broj delegata koji će onda glasati za nominaciju u julu. Kako stvari sada stoje, Bajden ima 402 delegara, a Sanders 314.

Izboti SAD super utorak Foto: Tanjug/AP

Kako je glasala koja država?

Zasad nisu poznati rezultati za Kaliforniju i Mejn, ali kao što smo napisali, Sanders je veliki favorit za osvajanje države koja donosi najviše delegata.

Sanders je još osvojio Jutu, Kolorado i Vermont. Bajden je dobio najviše, i to: Minesotu, Masačusets, Virdžiniju, Severnu Karolinu, Tenesi, Alabamu, Arkanzas, Oklahomu i Teksas.

Za Bajdena ovo su izuzetno dobri rezultati pošto je prošlo mesec bio govoto otpisan iz predsedničke trke. Na izborima u Ajovi bio je tek četvrti, a u Nju Hempširu peti.

Ipak, juče je uspeo da osvoji devet država od čega i ključne Virdžiniju i Severnu Karolinu jer su one države koje će "prelomiti".

Izboti SAD super utorak Foto: Tanjug/AP

Sanders slabiji nego 2016.

Berni Sanders je bliži nego ikada ranije nominaciji za demokratskog predsedničkog kandidata, ali paradoksalno, podrška Sandersu je 2020. godine manja od podrške koju je imao 2016. godine, navodi CNN u analizi posle "super utorka".

Ovakav zaključak pre svega se zasniva na činjenici da se 2016. godine Sanders nadmetao samo sa Hilari Klinton, dok na izborima za nominaciju predsedničkog kandidata iz redova demokrata ove godine aktivno učestvuje četiri kandidata.

Osim toga na izborima 2016. Sanders je u prvom planu bio kao kandidat i lider pokreta socijal-demokrata, a veliki broj njegovih glasača podržavao ga je u znak protesta protiv Hilari Klinton.

Na ovim izborima, Berni Sanders je suočen sa strepnjama članstva unutar Demokratske stranke da bi njegovi ideološki stavovi mogli da pomognu u pobedi Trampa za drugi mandat u Beloj kući, piše CNN.

Dosadašnje analize ovogodišnjih izbornih rezultata jasno pokazuju da je Sandersova glasačka baza manja nego 2016. godine, iako su njegovi politički uticaj i moć jači na ovim izborima.

- Na izborima u svojoj državi Vermont 2016. godine je osvojio 86 odsto glasova, a ove godine svega 57 odsto. Lošije je prošao i u Ajovi, i u Nju Hempširu - ukazuje se u analizi CNN.

Indikativno je da je Sanders u svojoj matičnoj državi Vermont 2016. godine osvojio glasove svih delagata, a ove godine, pri izlaznosti od 99 odsto je osvojio svega 57 odsto, što znači da će Džo Bajden osvojiti glasove jednog dela nekadašnjih Sandersovih pristalica.

Ovakav trend prati Sandersove rezultate i u Nju Hemširu, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Minesoti i Oklahomi.

Majkl Blumberg Michael Bloomberg Foto: Tanjug/AP

Debakl Blumberga i Vorenove

Elizabet Voren (70) izgubila je od Bajdena u Masačusetsu iako on nikada nije ni posetio, niti potrošio dolara na kampanju u toj državi.

Sa druge strane, Blumberg (78) je uspeo da pobedi jedino na maloj američkoj teritoriji Američka Samoa. Ipak, prikupio je dovoljno glasova u Kaliforniji i Tekasu kako bi pokupio nekoliko delegata.

Čak je i predsednik SAD Donald Tramp nazvao Blumberga "najvećim gubitnikom".

Video: Tramp pomilova jedinog guvernera srpskog porekla: Rod Blagojević na slobodi

(Telegraf.rs)

Video: Porodični praznik na ulicama Beograda: Na Terazijama otvorena 24. Rolerijada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raska

    4. mart 2020 | 17:27

    Kakav coveka moras biti pa da se kandidujes za predsednika a skoro si izgubio sina,pa jos se I radujes.Kakva je to zemlja ,kakva je to nacija nedaj boze

  • Amerika

    4. mart 2020 | 12:25

    Ima stav za predsednika amerike. Bajden pobednik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA