EU kritikuje Erdogana: Puštanje izbeglica u Evropu je nedopustivo

 
 ≫ 
  • 8

Dok se Grci bore sa najezdom migranata, EU kritikuje turskog predsednika koji je otvorio granice

Migranti, Grcka Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evorpske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas saosećanje sa Turskom zbog sukoba u Siriji, ali je rekla da je nedopustivo da Ankara pusti izbeglice i migranate da sa njene teritorije pređu u Evropu.

- Priznajem da je Turska u teškoj situaciji što se tiče izbeglica i migranata. Ali ono što sada vidimo ne može biti odgovor ili rešenje - rekla je ona na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Der Lajenova će posetiti grčko-tursku granicu sutra, dok bi Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja se, takođe, graniči sa Turskom, trebalo kasnije danas da se sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Države članice EU bore se oko dogovora o zajedničkom stavu prema Turskoj, koja navodi da više neće poštovati sporazum iz 2016. godine sa EU, jer još jedna eskalacija rata u Siriji šalje novi talas izbeglica na njihovo tlo.

EU je, takođe, oštro podeljena na koji način da podeli teret brige o izbeglicama i migrantima koji su stizali na njenu teritoriju od 2015. godine.

Grčka policija sukobila se tokom vikenda sa hiljadama migranata koji su želeli da uđu u EU iz Turske.

U Telegraf specjalu pogledajte detaljnu rutu izbeglica, kako stižu na Balkan i šta naše komšije rade da bi ih u tome sprečile.

(Telegraf.rs)

Video: Petar Samolovac: Ovako pomažemo i štitimo poljoprivredna zemljišta od požara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kata

    2. mart 2020 | 15:40

    Otrcana frazeologija iz EU koja je omogućila pohod na Evropu, ali preko leđa pravoslavnih zemalja gde misle da ih udome.

  • нс

    2. mart 2020 | 15:06

    Санкције Турској!

  • Невена

    2. mart 2020 | 18:21

    Иако сам жена када видим ове еУропске жене како се и којим понизним тоном обрачају овом Турчину дође ми лијепо мука. Има ли у тој еУропи и једно мушко да бар дипломатски изађе тој будали на црту... све сами алкоси, швалери, липицанери ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA