Hitni sastanci zbog migranata: Više od 76.300 ljudi napustilo Tursku, napali grčku policiju kamenjem

 
 ≫ 
  • 51

U protekloj noći zabeleženo je oko 9.600 pokušaja migranata i izbeglica da pređu na grčku teritoriju

Preko Jedrena do sada Tursku je napustilo više od 76.300 neregularnih migranata, javlja Anadolija. Samo tokom jučerašnjeg dana Tursku je napustilo čak 36.776 migranata, a svi su krenuli na granicu sa Grčkom, u severnom delu Evrosa, gde su danas ponovo napali policiju kamenicama, na šta im je uzvraćeno suzavcem. Zbog ovih dešavanja sazvano je nekoliko hitnih sastanaka, a odluke koje će tamo biti donesene direktno će uticati na ceo Balkan.

Migranti iz Turske u kolonama su krenuli ka Evropi preko provincije Jedrene, koja je smeštena na turskoj granici sa Grčkom i Bugarskom.

- U protekloj noći zabeleženo je oko 9.600 pokušaja migranata i izbeglica da pređu na grčku teritoriju - rekao je zamenik ministra odbrane Grčke Alkiviadis Stenis, koji se inače nalazi u kritičnim zonama.

Migranti Grčka, Turska Foto: Tanjug/AP

Hiljade migranata stigle su na granični prelaz Kapikule i napuštaju Tursku ka Grčkoj. Turski graničnici ih ne sprečavaju u tome od petka, a Grci tvrde kako su ih zato oni uspešno zadržali u mestu, kako se ne bi domogli helenskog tla.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan juče je izjavio da je ta zemlja i ranije upozoravala da neće moći podneti teret novog migrantskog vala iz Sirije i da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza, što je usledilo i kao odgovor na ubistvo 34 turska vojnika.

Međutim, prema informacijama koje dolaze iz Grčke, oni koji su već nelegalno ušli u tu pravoslavnu zemlju i koji su uhapšeni ne dolaze iz Sirije već iz Avganistana, Pakistana i Somalije.

Oko dva časa ujutro je osujećen masovni i organizovani pokušaj mladih migranata da ilegalno pređu tursko-grčku granicu, nadomak zvaničnom graničnom prelazu. Grčka policija i vojska uočili su ih i uspeli da ih zaustave.

Migranti Grčka, Turska Foto: Tanjug/AP

Od jutros na tursko-grčkoj granici se nalazi i grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos.

Od Hrvatske zatražen hitan sastanak EK

Evropska komisija (EK) zatražila je sazivanje hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante koji žele da se domognu Evrope.

Potpredsednik EK Margaritis Šinas, glavni evropski funkcioner za migrantsko pitanje, zatražio je danas od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka, prenosi Hina.

Šinas je napisao na Tviteru da se tim povodom obratio hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitni sastanak ministara unutrašnjih poslova.

Hrvatska predsedava EU, a on je dodao da se konsultuje i sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen i grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Srpski policajci u Šidu

Burno je i u Šidu, gde je poslato 40 policajaca, koji "drže strah" lokalnom stanovništvu. Pojačani nadzor policije u ovom gradu je od subote, 29. februara, a kako se navodi, narod nema strah od migranata koji su već u smeštaju, već od "ilegalaca" koji ih zastrašuju, jer "nose noževe i često se sukobe među sobom".

Video: Migranti uz povike Alahu akbar! pokušavaju da se probiju u Grčku i kamenuju policiju

Pročitajte i:

Migranti na granici s Grčkom: Vlasti ih upozoravaju SMS porukama

Više od 500 migranata iz Turske stiglo do grčkih ostrva, na granici njih 13.000

(Telegraf.rs)

Video: Petar Samolovac: Ovako pomažemo i štitimo poljoprivredna zemljišta od požara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • patriota

    1. mart 2020 | 16:54

    Drzava treba da brani svoje granice od ilegalnih upada, pogotovo ovih ekstremista jer je sav pismen i posten svet iz "trecih zemalja" otisao na zapad prvim talasom migracija 2015.g. Ovo sada su raznorazni ekstremisti, ratnici i kriminalci koji beze pod naletom Asadove i ruske armije. Mi kao drzava Srbija koja je kroz vekove cesto ratovala, puna iskustva i obucenih pripadnika bezbenosnih sluzbi treba da izvrsimo takav pritisak na nase granice da im ilegalni prelazak ne bude ni u glavi. Uz to ilegalni prelazak okarakterisati kao krivicno delo uz rad u kamenolomu. Ako ne branimo granice nasa deca ce biti tudjini u sopstvenom dvoristu. Nemojte me smatrati internet vojnikom, ja sam star ali su mi oba sina u specijalnim jedinicama.

  • Nels

    1. mart 2020 | 18:04

    Zelim da ih iselite iz moje zemlje! Zelim da moje dete slobodno hoda! Ne zelim da iz kotlica mog dede kusa ludi ekstremista! Ne zelim fanatike i samoubice u blizini svoje kuce,ulice,grada,zemlje! Imaju pravo na zivot, da, ali imam ga i ja i moje dete i moj rodjak i moj komsija! Zelim da sigurno zivim u svojoj zemlji! Dokle cemo se tresti u rodjenom krevetu! Nisam za nasilje ali jesam....dosta vise sa svima njima!!!! Dovodite ljude u poziciju da sami uzmu motku i da biju da biju da biju da biju....po cenu sopstvene slobode i zivota! Gde ste vi drzavo da nas stitite????? Mi smo plemenit narod, diplomatski jel???!!!! Na nase dete noz a njemu tanjir sa corbicom i vruc krevet! Pa u istom kazanu cete goreti i vi i oni samo jos malo da narodu prekipi....dokle vise da budemo stranci u rodjenoj zemlji! Dokleee?????????

  • ...

    1. mart 2020 | 16:20

    Odakle im pravo da gadjaju kamenjem bilo koga? Sve se to da resiti za dan..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA