100 agenata je pratilo srpsku mafiju sa 800 kilograma kokaina: Samo jedan potez bi sve upropastio

 
 ≫ 
  • 13

Sprema se novi niz hapšenja

Uhapseni srbi u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu Uhapšene su tri osobe na brodu i još dve u Srbiji; Foto: Facebook

Vest o zapleni 800 kilograma kokaina na Atlantiku blizu Azorskih ostrva, u čiji transport je umešana srpska mafija, odjeknula je Evropom. Kako pišu španski mediji, na osnovu upozorenja srpskih obaveštajnih službi, hapšenje je izvela španska Nacionalna policija je u saradnji sa Civilnom stražom i poreskom agencijom. Uhapšeni su trojica mornara - Srbin Vladislav Funštajn (44), Rus Sergej Rasohin (48) i Meksikanac Emanuel Alehandro Aceves Kuevas (24), kao i još dve osobe u Srbiji, za koje se sumnja da su pružale logističku podršku.

Celokupni teret narkotika transportovan je u luku Las Palmas na Kanarskim ostrvima, a vladin delegat Huan Salvador Leon procenjuje da bi tovar kokaina mogao da košta između 24 i 25 miliona evra na crnom tržištu.

Akcija je tekla tako što su vlasti Srbije, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva sarađivale sa španskom policijom i izvele operaciju "Baluma". Na osnovu dojava, 24. avgusta je uočeno vozilo uočeno plovilo "Seascape", koje je španski carinski brod "Petrel I" propratio i zaplenio.

Glavni inspektor Jedinice za borbu protiv droge i organizovanog kriminala pre Nacionalnoj policiji Španije Alberto Morales, istakao je nakon lišavanja slobode tri osobe na brodu i dve u Srbiji, da se sprema novi niz hapšenja i prave evidencije o tome ko je još umešan u ovaj slučaj pod organizacijom mafije iz Srbije.

Agenti direkcije za carinski nadzor (DAVA) rekli su da su portuglaska ostrva, blizu kojih je zaplenjeno plovilo puno kokaina, uobičajena ruta za švercere droge iz Latinske Amerike u Evropu i ostale delove sveta. Takođe je ukazano da ova kriminalna organizacija ne deluje isključivo u Španiji, tako da ta zemlja nije bila krajnja destinacija, iako, kako kažu, uvek postoji mogućnost da se deo robe prilikom transporta ipak proda i u Španiji.

Zaplena kokaina Zaplenjeno 800 kilograma kokaina; Foto: MUP Srbije

Delegat Poreske agencije na Kanarskim ostrvima, Karmen Giljen, istakla je da je u principu reč o "izolovanoj" operaciji i da je carinski brod "Petrel I" uočio plovilo sa drogom u uobičajenoj rutinskoj akciji izviđanja. Međutim, zbog neočekivane operacije, bila je potrebna podrška koja je trajala nekoliko dana.

ŠVERCERI SE NISU PROTIVILI HAPŠENJU, NITI SU PRUŽALI OTPOR

- Uočili smo da postoji brod koji verovatno prevozi kokain. Pokrenuli smo akciju u saradnji sa obaveštajnim službama ostalih zemalja - rekla je Giljen i dodala da kada su se približili brodu na kom su bila trojica mornara, otkrili su prisustvo narkotika na palubi.

- Pristup je bio vrlo mudar i miran, a ekipa sa broda nije se protivila intervenciji policije - dodala je Giljen i istakla da je prednost operacije bilo "potpuno mirno" more, koje je olakšalo intervenciju.

Akcija je, kaže, brzo izvedena kako bi se izbegle određene uobičajene situacije koje se dešavaju u ovakvim slučajevima.

- S obzirom na način kako je tovar spakovan, nije bilo prebacivanja na ostale brodove, ali uvek možete strahovati da to mogu da učine usred mora ili čak da bace određenu količinu robe - rekla je Giljen.

Ovakav scenario bi mogao u velikoj meri upropastiti celu akciju, na svu sreću, to se nije desilo.

U operaciji "Baluma" učestvovalo je oko 100 agenata, kao i još tri druge zemlje, dodaje inspektor Morales, a prenosi "La Provincia".

Zaplena kokaina Zaplenjeno plovilo prevezeno u Las Palmas; Foto: MUP Srbije

Reagens testovima utvrđeno je da je u pitanju čist kokain, a detektovanje je odrađeno u prisustvu trojice mornara. Kapetan broga je bio čovek srpske nacionalnosti, dok su njegovi pomagači Rus i Meksikanac, kaže glavni inspektor sektorskog odeljenja Nacionalne policije.

- Načinili smo težak udarac međunarodnim trgovcima droge. Sprečili smo sve ono loše što ovaj tovar sa sobom povlači, uključujući i javno zdravlje - rekao je Leon, delegat španske vlade, dok su istovarivali teret.

"AKCIJA NA ATLANTIKU 90 OSTO ZASLUGE SRPSKE POLICIJE"

Akcija u kojoj je u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina i razotkrivena kriminalna grupa, koju su činila četiri srpska državljanina i dva strana, 90 odsto je zasluga sprskog tužilaštva i policije, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

Vladimir Rebic Vladimir Rebić; Foto: mup.gov.rs

- Uprkos tome što se akcija dogodila van teritorije Srbije, ovo hapšenje je 90 odsto zasluga srpskog Tužilaštva i policije, s obzirom je sveobuhvatnu operativnu obradu vodila srpska policija - rekao je Rebić za TV Pink.

Prema njegovim rečima, srpska policija je više meseci pratila te ljude, koji su više puta putovali za Latinsku Ameriku da bi nabavili kokain i jedrilicu koja je kasnije u Meksiku prerađena za tovar tog narkotika.

- Kada smo imali sve podatke, mi smo sa tim podacima obavestili špansku policiju koja je brzo reagovala, presrela ih na otvorenom moru i pronađeno je 800 kilograma kokaina - naveo je Rebić.

Kaže da su u toj akciji uhapšena tri srpska i dva strana državljana, dok se za jednim srpskim državljaninom traga.

Ovo je još jedan primer, naveo je Rebić, zašto je srpska policija poželjan parnter u međunarodnim akcijama protiv organizovanog kriminala, dodajući da srpsku policiju i Interpol svrstava među prvim partnerima.

JEDAN PORTAL POSLE NEKOLIKO SATI NAPISAO - 797 KILOGRAMA

Španski medij "Diario de Avisos", ali i još neki drugi, je nekoliko sati nakon vesti o 800 kilograma kokaina preneo da je ipak reč o 797 kilograma kokaina. S tim u vezi, na društvenim mrežama su počele pošalice u kojim se građani pitaju da li je u pitaju gruba greška ili su tri kilograma misteriozno isparila.

VIDEO: Ovako je izgledala zaplena

VIDEO: Nagrade za policajce koji su pomogli u zaplenili 800kg kokaina na Azorskim ostrivama

(Telegraf.rs/Tanjug/La Provincia)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    3. septembar 2019 | 12:48

    Neka su pohapsili bagru koja na paketiće sa drogom lepi sliku legende Gavrila Principa. Odakle tim majmunima uopšte ideja da tako zloupotrebljavaju Gavrilov lik?

  • Лицемер

    3. septembar 2019 | 12:47

    Колико тона је прошло, кад су са оволиком количином полицији замазане очи. Влада Фунштајн је већ робијао због шверца наркотика и нико нормалан не би такву особу (обележену) ангажовао осим у циљу одвлачења пажње са битног товара.

  • pink panter

    3. septembar 2019 | 13:44

    Nece vise niko da radi za 300e

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA