Ne može da ga istera iz zemlje, pa bi predsednik Brazila da strpa iza rešetaka dobitnika Pulicera

 
  • 0

Grinvald godinama živi u Brazilu sa partnerom i kritički piše o tamošnjoj vladi

Možda će ići u zatvor, ali nećemo ga izbaciti iz zemlje, izjavio je brazilski predsednik o američkom novinaru koji godinama živi u Brazilu i kritički piše o tamošnjoj vladi.

Desničarski šef države Žair Bolsonaro zapretio je dobitniku Pulicerove nagrade Glenu Grinvaldu prošlog vikenda na vojnom događaju u Riju pošto je Grinvald objavio kompromitujuće podatke o ministru pravde, prenosi AFP.

Grinvald je dobio Pulicera za izveštavanje o masovnom nadzoru u režiji američke Nacionalne bezbednosne agencije. Tada je bio član "Gardijanovog" tima koji je prvi došao do dokumenata uzbunjivača Edvarda Snoudena, a danas je poznat kao osnivač istraživačkog sajta "Intersept". Tamo je prošlog meseca objavio prepisku koju je na četu "Telegram" vodio brazilski ministar pravde u vreme dok je bio sudija u jednom od najpoznatijih slučajeva u istoriji Brazila.

Ministar Seržo Moro je kao sudija u tom slučaju osudio 159 ljudi za korupciju, među kojima i bivšeg levičarskog predsednika države Luisa Inasija Lulu da Silvu.

Edvard Snouden Edvard Snouden; Foto: Tanjug/AP

Bolsonaro je uzeo Mora za ministra pravde, hvaleći ga kao hrabrog borca za pravdu. Ipak, poruke koje je Moro razmenjivao sa tužiocima u tom procesu pokazuju da im je motiv bio drugačiji – želeli su da popularnog Lulu strpaju iza rešetaka da više ne bi mogao da se kandiduje, olakšavajući Bolsonarovu prošlogodišnju pobedu na izborima. Čim su se na "Interseptu" pojavili dokazi da je suđenje protiv Lule bilo političko motivisano, brazilski mediji su javili da je pokrenuta istraga protiv osnivača sajta. Pretpostavlja se da bi Bolsonaro mogao da ostvari pretnju o zatvoru ako bi optužio Grinvalda za saradnju sa hakerima koji su se domogli prepiske. Vlasti su saopštile da su uhapsile četvoro osumnjičenih za hakovanje, ali su oni, prema podacima koji su dospeli u medije, potvrdili da redakcija „Intersepta” nije imala veze sa upadom u „Telegram”, već da su joj samo dostavljeni podaci.

O proterivanju je počelo da se piše prošlog petka kad je Moro doneo ukaz o izbacivanju "opasnih" stranaca. Međutim, šef države je istakao da dekret nema veze sa Grinvaldom i da Amerikanac svakako ne bi mogao da bude deportovan jer se uz pomoć „trikova” već postarao da spreči takvu mogućnost. Kako je objasnio homofobni Bolsonaro, "prevarant" Grinvald je pronašao drugog "prevaranta" sa kojim je usvojio decu, pa ga je sad teško isterati iz zemlje. Mislio je na Dejvida Mirandu, brazilskog levičarskog poslanika i borca za LGBT prava, sa kojim je američki novinar u braku i sa kojim je prošle godine usvojio dvoje dece. Grinvald je odgovorio da mora da je vidovit čim je pre 14 godina, kad se uzeo sa Mirandom, znao šta mu se sprema.

žair bolsonaro, brazil, inauguracija Žair Bolsonaro; Foto: Tanjug/AP

Napisao je da posao novinara i jeste da objavljuju informacije od javnog značaja i da nije uradio ništa loše ili protivzakonito.

- Bolsonaro je diktator u pokušaju, ali Brazil još nije pretvoren u diktaturu - napisao je Grinvald, tvrdeći da zbog toga nema ni govora o zakonu ili progonu.

A u šta će biti pretvoren Amazon, ekolozi se plaše da se zapitaju jer je seča stabala u junu porasla za oko 90 odsto u odnosu na isti mesec 2018. Kao što je i obećao na izborima, predsednik ustupa „pluća zemlje” agrobiznisu, ukida regulative koje su štitile najveću tropsku šumu na svetu tvrdeći da su brana ekonomskom razvoju i najavljuje da će urođeničke rezervate otvoriti za rudarske kompanije. Satelitski snimci su nedavno pokazali da je krčenje drveća doseglo alarmantne razmere i da se stiglo blizu tačke kad više ništa neće moći da se popravi.

Iako su to bili snimci koje je napravila i objavila njegova vlada, Bolsonaro ih je nazvao "lažima". Nakon što su evropski lideri izrazili zabrinutost zbog deforestacije i komercijalne eksploatacije Amazona, ocenio je da oni boluju od „ekološke psihoze” i poručio im da gledaju svoja posla jer su uništili evropsku prirodu, "a Amazon je brazilski, a ne njihov", prenosi "Blumberg".

Bolsonaro je ovog meseca prvi put primio strane novinare, ističući da dolaskom na vlast "ispunjava božiju misiju". Na pitanje da li je ispravno što za brazilskog ambasadora u Americi želi da postavi svog 35-godišnjeg sina koji nema diplomatskog iskustva, odgovorio je da to nije nepotizam i da nikad ne bi Eduarda poslao u Vašington da je tako.

(Telegraf.rs/Politika.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA