Nemica, uhapšena zbog pomaganja migrantima, puštena na slobodu. Salvini traži da je proteraju

 
 ≫ 
  • 2

Uprkos žestokoj retorici Matea Salvinija, odlučeno je da Rakete nije prekršila zakon u pomaganju prilikom pristajanja u luku

Italijanski sudija Alesandra Vela presudila je da žena kapetan Karola Rakete nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tokom vikenda, rekavši kako je sprovodila svoju dužnost da bi zaštitila ljudske živote.

Rakete, 31-godišnja Nemica, nije poslušala naređenje italijanske policije i ušla je u luku Lampeduza u subotu, udarivši u policijski patrolni čamac kada je brodom "Sea-Watch" na kopno dovezla oko 40 migranta sa severa Afrike.

Odmah je privedena i određen joj je kućni pritvor, a o njenom slučaju oštro je govorio i vicepremijer Italije Mateo Salvini, koji se žestoko protivi imigraciji migranata u tu zemlju.

Uprkos njegovoj zapaljivoj retorici prema slučaju Karole Rakete, sudija je odlučila da žena koja je upravljala brodom i spasla migrante sa mora koji su želeli da se dokopaju Italije, nije počinila krivično delo.

NIJE GOTOVO, PRETI JOJ OPTUŽNICA ZA POMAGANJE MIGRANTIMA?

Rakete je još suočena s mogućom optužnicom za pomaganje ilegalnim migrantima, ali je Vela presudila da, dok ne stigne potencijalna optužnica za taj slučaj, bude puštena na slobodu.

Carola Rackete Brod (levo) kojim je upravljala Karola Rakete; Foto: Tanjug/AP

Salvini je rekao u saopštenju da je razočaran presudom i da se nadao oštrijem odgovoru italijanskog pravosudnog sistema.

Zamenik premijera je obećao da će proterati Karolu Rakete iz Italije ukoliko ne bude osuđena na zatvorsku kaznu. U najnovijem izlaganju istakao je da je ostao pri tom stavu i da će tražiti njeno proterivanje što je pre moguće.

Raketine aktivnosti izazvale su spor između Italije na jednoj, i Nemačke i Francuske na drugoj strani. Još jednom je upaljen alarm upozorenja na nemoć Evrope da usvoji jedinstvene imigrantske propise.

O slučaju Karole Rakete bruji cela Evropa, a mnogi su se digli kako bi peticijama i sakupljanjem novca doprineli njenom oslobađanju i troškovima advokata. O tome možete da se podsetite OVDE.

(Telegraf.rs/BBC)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    3. jul 2019 | 13:46

    Ebes i sud ako ovo nije za kaznu zasto ih nije vozila u nemacku zasto ih nije vratila u libiju najblize je bilo.Izgleda da je i ona otpad iz zelene stranke kao i nasi liberali vise vole tudje nego svoje.

  • LAZAR

    3. jul 2019 | 16:48

    Neka je zatvore to je isto krivicni postupak ,,dosta vise sa ti migranta svaki drugi psihicki bolestan i kriminalac ,napadaju Devojke i Zene JA bi sve to vratio nazad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA