Ovi mališani su samo hteli bolje detinjstvo. Udavili su se na putu ka njemu. Ko je za to kriv?

 
  • 9

Da li ovo pokazuje da ništa nismo naučili?

Svet još nije zaboravio potresnu fotografiju dečaka Ajlana (3) iz Sirije, koji se udavio dok je sa porodicom pokušavao da se domogne slobode, a čije je beživotno telo more izbacilo na obalu. Ovo se dogodilo pre skoro četiri godine između Turske i Grčke, a čini se da se za sve ovo vreme ništa nije promenilo, samo se žarište iz Evrope prebacilo na granicu između Amerike i Meksika. Dok političari lome koplja, dižu ograde i uvode zabrane, stradaju nevini i mladi životi. Poslednja od njih jeste dvogodišnja devojčica Valerija iz El Salvadora, koja se sa ocem udavila u reci Rio Grande, a pogodite zašto - i ona je bila na putu ka boljem životu.

Posle svake velike tragedije ljudi zastanu i zapitaju se - u čemu su pogrešili i šta da urade kako bi im se ista ili slična stvar ne bi ponovo dogodila. Međutim, poslednja loša vest u nizu mnogih pokazala je da se nismo pomakli sa tačke na kojoj smo bili pre četiri godine.

Otac se udavio sa ćerkom prelazeći granicu iz Meksika u Ameriku Foto: Tanjug/AP

Fotografija devojčice Valerije i njenog oca Oskara Alberta Martineza Ramireza (25), kako leže u reci Rio Grande licem okrenutim na dole, potresla je svet. Oni su bili obučeni u istu majicu, a njena ruka bila je oko njegovog vrata.

Oni su hteli da iz Meksika pređu u SAD, gde bi zatražili azil. Ramirez je prešao reku koja razdvaja dve susedne zemlje, noseći dete. Devojčicu je ostavio na obali, i krenuo nazad, po svoju suprugu Tanju Vanesu Avalos (21), kada je Valerija skočila za njim.

Vratio se da spase ćerku, ali ih je struja povukla. Nađeni su mrtvi. Porodica je pobegla iz El Salvadora 3. aprila i oko dva meseca živela u kampu u Tapačuli, u blizini meksičke granice sa Gvatemalom.

ŽIVELI SU OD 10 DOLARA DNEVNO I SANJALI O BOLJEM ŽIVOTU U SAD

Oskar je radio u piceriji i zarađivao je 350 dolara mesečno, a živeli su u kući Tanjine majke u Altavisti. Porodica je živela od Oskarove plate, ograničavajući se na 10 dolara dnevno, jer je Tanja napustila svoj posao blagajnika u kineskom restoranu kako bi se brinula o Valeriji, njihovom jedinom detetu.

Kako je rekla Tanjina majka, porodica nije pobegla od nasilja, ali su očajnički tražili život u kojem bi mogli da zarade više.

Otac se udavio sa ćerkom prelazeći granicu iz Meksika u Ameriku Foto: Tanjug/AP

Planirali su da žive nekoliko godina u Americi i zarade nešto novca, a onda da se vrate u El Salvador, gde bi kupili kuću, piše Dejli mejl.

- Molila sam ih da ne idu, ali želeli su da zarade novac kako bi sebi napravili dom. Nadali su se da tamo budu nekoliko godina kako bi ostvarili svoj san - rekla je Rosa Ramirez, Oskarova majka.

Odlučni da konačno stignu u SAD, 3. aprila napustili su El Salvador i otišli u Meksiko. Tamo im je dodeljena humanitarna viza u Tapačuli, što bi im omogućilo da rade godinu dana dok čekaju vesti o zahtevu za azil u SAD. Posle dva meseca u južnom Meksiku, bez mogućnosti da legalno uđe u SAD, porodica je odlučila da dođe do granice kako bi ubrzali slučaj.

Prema Oskarovim roditeljima, koji su bili u stalnom kontaktu sa njima dok su bili u Meksiku, neko je rekao njihovom sinu da bi bilo "lako" ilegalno preći ako bi morali. Ukrcali su se u autobus u Matamoros i kada su stigli u nedelju, otišli ​​su direktno na Međunarodni most kako bi pokušali da iznesu svoj slučaj, ali su bili obeshrabreni kada videli da je ured zatvoren jer je bio vikend.

Takođe im je rečeno da će verovatno morati da čekaju nedelje, ako ne i mesece, na imenovanje, jer je pred njima bilo mnogo drugih porodica.

Otac se udavio sa ćerkom prelazeći granicu iz Meksika u Ameriku Foto: Tanjug/AP

Očajni, odlučili su da sami pređu reku i krenuli su prema obali. Pre smrti, Oskar je svojoj majci poslao poslednju poruku u kojoj je napisao: "Mama, volim te. Mi smo dobro, pazite na sebe".

Oni žele da smrt njihovog sina i unuke bude lekcija svima koji žele da pređu reku.

- Prelazak nije lak. Rizikujete svoje živote - istakli su neutešni roditelji.

I DEČAK AJLAN SAMO JE ŽELEO BOLJI ŽIVOT

Da podsetimo, pre skoro četiri godine stravične slike beživotnog tela dečaka na plaži u Bodrumu, koji se utopio pokušavajući da se domogne slobode, potresle su svetsku javnost.

To je bio mali Ajlan (3), koji je stradao zajedno sa bratom Galipom (5) i svojom majkom nadomak Grčke. Od 17 putnika, njih 13 se utopilo, a među njima i dvojica mališana, koji nisu imali pojaseve za spasavanje.

Dečaci, poreklom Kurdi, izbeglice iz Sirije utopili su se na otvorenom moru između Turske i Grčke, pokušavajući da stignu na grčko ostrvo Kos.

Turska, migranti, turski vojnik izvlači mrtvog sirijskog dečaka iz mora, Alan Kurdi, Ajlan Foto: AP/Tanjug

Abdulah Kurdi, otac dva dečaka, rekao je kako su mu deca iskliznula iz ruku dok je on vrištao i tražio pomoć. Oni su bili na brodu prepunom migranata koji su bežali od rata u Siriji, kada se ubrzo prevrnuo.

Držao sam svoju suprugu za ruku, ali deca su mi jednostavno iskliznula, pokušali smo da se držimo za brod, ali bio je mrak i svi su vrištali - rekao je Kurdi, koji je preživeo nesreću.

Nedugo zatim tetka preminulog Ajlana, koja živi u Vankuveru, rekla je novinarima da su kanadske imigracione službe odobrile azil njegovoj porodici.

Ajlan i Valerija su samo deo onih koji su izgubili živote u potrazi za slobodom, sigurnošću i krovom nad glavom. Želeli su da imaju mirno i bezbrižno detinjstvo, ali su nastradali prerano. Postavlja se pitanje ko je kriv za njihovu i smrt mnogih drugih?

(A.M.)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA