≫ 

Čekaju u redu da bi stigli do vrha Mont Everesta, a onda umiru od iscrpljenosti: Do sada je čak 10 planinara izgubilo život

Najviša planina na svetu postaje sve opasnija, nadženi zovu na hitne promene

  • 0

Britanski planinar je poslednja osoba u nizu koja je nastradala prilikom penjanja na Mont Everest. Ovo je već 10 smrt u nizu tokom nove sezone planinarenja, piše Skaj Njuz.

Desetine planinara se uputilo u pohod na Mont Everest sada kada su vremenski uslovi povoljni za penjanje.

Pomenuti Britanac se navodno popeo do vrha lai je preminuo 150 metara ispod, kada je krenuo da se spušta. Nepalsko odeljenje za turizam je objavilo da se muškarac zove Robin Fišer (44).

Pored Britanca u petak je nastradao i irski državljanin (56), što su organizatori ekspedicije potvrdili na njihovoj Fejsbuk stranici. On je poginuo nedelju dana nakon što je još jedan Irac nastradao, dok se spuštao sa vrha.

Mont Everest Printskrin: YouTube/XGSIU39Y7WU

U četvrtak je na ovom mestu nastradalo čak troje planinara, piše BBC. Ovih troje planinara umrli su od iscprljenosti dok su se spuštali sa planine.

U to vreme zabeležene su velike gužve u blizini vrha, a iako postoje pozivi da se umanji broj dozvola koje se daju penjačima, i dalje ih ima previše.

Nepal je od 381 dozvole koju je izdao ove sezone zaradio po 11.000 dolara od svake.

Dvojica penjača iz Indije - Kalpana Das (52) i Nihal Bagvan (27), umrli su u četvrtak dok su silazili sa planine.

Mont Everest Foto: Wikipedia/Thomas Fuhrmann

Lokalni vodič Kešav Paudel rekao je za AFP rekao je da je Bagvan bio blokiran u gužvi više od 12 sati i da je umro od iscrpljenostiPenjač iz Austrije (65) umro je na severu planine.

Takođe, jedan Indijac i Amerikanac izgubili su život u sredu, dok je jedan irski profesor verovatno preminuo nakon što je pao 16. maja.

Prema podacima, pet osoba poginulo je na Everestu ovog proleća.

Broj ljudi koji se penju na planinu mogao bi da premaši prošlogodišnji rekord od 807 osoba koje su stigle do vrha. Rast broja penjača, ali i smrti, prouzorkovao je različite apele da se broj dolazaka alpinista na neki način ograniči.

Ben Fogl, avanturista i spiker, koji se popeo na planinu prošlog meseca dao je ideju da dozvole budu izdavane po principu lutrije, kao i za Londonski maraton.

Pogledajte video: Pimpovanjem uz Mont Everest! Englez pomerio granice i upisao se u Ginisa

(Telegraf.rs/BBC/Skaj Njuz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA