"Situacija između Madura i Guaida zasad je malo nejasna iz naše perspektive": Amerikanci prate situaciju, ali ne razmišljaju o intervenciji u Venecueli

 
 ≫ 
  • 4

Nastavljaju se nemiri u Karakasu

Pentagon danas, kako se čini, umanjuje važnost bilo kakvog aktivnog planiranja direktne intervencije u Venecueli u svrhu svrgavanja Nikolasa Madura govoreći Kongresu da mu nisu date naredbe da se pripremi za rat te naglašavajući podršku diplomatskom rešavanju spora.

Na pitanje da li su američkoj vojsci date naredbe da se pripremi za vojni sukob, možda stavljanjem jedinica u stanje pripravnosti, vršilac dužnosti pomoćnice ministra odbrane za međunarodnu bezbednost Ketrin Vilbardžer odgovorila je: "Mi, naravno, uvek razmatramo raspoložive opcije i planove za nepredviđene situacije."

"Ali u ovom slučaju nismo dobili naredbe o kojima vi govorite, ne", rekla je Vilbargerova.

Foto: Tanjug/AP

Američka vojska usredsređena je na prikupljanje obaveštajnih podataka o situaciji u Venecueli u kojoj je izbila kriza i biće spremna da odgovori ako predsednik Donald Tramp zatraži više, rekao je vodeći američki general u sredu.

- Situacija između Madura i Guaida zasad je malo nejasna iz naše perspektive - rekao je načelnik generalštaba američkih oružanih snaga Džozef Danford za vreme saslušanja u Kongresu.

NEMIRI SE NASTAVLAJU

Policija Venecuele je danas na učesnike protesta opozicije u Karakasu ispalila suzavac, dok su među demonstrantima viđeni molotovljevi kokteli, javio je Bi-bi-si.

Samoproglašeni predsednik i lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido poručio je svojim pristalicama tokom protesta u Karakasu da su demonstracije nepovratan proces i da će se nastaviti svakoga dana dok se ne dostigne sloboda.

Istovremeno, u Karkasu su organizovane provladine demonstracije, za koje predsednik Nikolas Maduro kaže da su organizovane povodom proslave Međunarodnog dana rada.

Predsednik Maduro ranije je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao "malu grupu" čiji plan je propao, dok je lider opozcije ponovio pozive građanima Venecuele da izađu na ulice kako bi dovršili ono što je on nazvao "poslednjom fazom" njegovih napora da svrgne Madura.

U sukobima opozicije i policije juče je, prema zdravstvenim zvaničnicima Venecuele, povređeno 69 ljudi, od kojih je dvoje zadobilo prostrelne rane, preneo je Bi-bi-sii , dok je Rojters javio da je u sukobima ranjeno 100 ljudi.

VIDEO: Predsednik Maduro odbrusio Amerikancima i zapretio pobunjenicima

(Telegraf.rs/Index/Tanjug)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    2. maj 2019 | 08:04

    Situacija u Venecueli je nejasna sve dok Amerikanci ne narede Gvaidu da iscenira Racak pa da krenu u akciju uspostavljanja ''slobode'' kao sto su na Kosovu oslobodili stoglavu azdaju Tacija.

  • Др

    2. maj 2019 | 06:48

    Да,да, врло нејасна ситуација! Није, него прпа бато од Руса!

  • Neimamar

    2. maj 2019 | 08:15

    Kakovam nije jasno ameri samo laprdaju oni nesmeju vojskom napast Vencuelu tamosu Rusi i Kinezi i ameri nemaju sanse ivsad vako laprdaju aneri polako izdisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA