Amerikanci besne na Tursku zbog njene prisnosti sa Rusijom: Traže im da odustanu od ruskih projektila, a odgovor Erdogana sve je iznenadio

 
  • 3

Erdogan je Amerikancima jasno stavio do znanja da mu je preča saradnja sa Rusijom

Turska ne popušta oko kupovine naprednog ruskog sastava projektila, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, uprkos sve većem pritisku SAD-a.

- Niko ne može da traži da odustanemo - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. "To je naše suvereno pravo", dodao je. Putin je rekao da je isporuka sastava Turskoj nacionalni prioritet.

- Pre nego što naše zemlje održe ozbiljne razgovore o jačanju saradnje u vojnoj industriji, prvo i najvažnije je realizacija ugovora o isporuci S-400 Turskoj - istakao je.

Dogovor Ankare i Moskve uznemirio je turske saveznike u NATO-u, posebno SAD koji pokušava da uveri Ankaru da odustane od kupovine ruskog sastava projektila zemlja-zrak S-400.

Stejt Department je ove nedelje zbog toga suspendovao isporuku delova za lovac F-35 Turskoj.

Jača veza Rusije i Turske

Tramp ljut na Erdogana, Foto: Tanjug/AP

Dokaz jačanja veza Rusije i Turske je bilateralna trgovina koja je porasla za 15 odsto i dostigla vrednost od 25 milijardi dolara, rekao je Putin Erdoganu u Kremlju.

Putin je kao primer naveo gasovod "TurkStream" putem kojeg se ruski prirodni gas prenosi preko Crnog mora do Turske, kao i prvu tursku nuklearnu elektranu, u čijoj izgradnji i Rusija pomaže. Sjedinjene Države su zapretile Turskoj sankcijama ako se dogovor s Rusijom nastavi, a jedna od njih je i prestanak isporučivanja naprednih nevidljivih aviona F-35.

Prošle nedelje je američki potpredsednik Majk Pens rekao da Vašington "neće stajati po strani" dok ta NATO-ova članica kupuje oružje od protivnika.

Turska već duže vreme zamera Sjedinjenim Državama podršku kurdskim snagama u susednoj Siriji jer Ankara smatra da su te snage povezane s kurdskim pobunjenicima koji se bore za autonomiju u Turskoj.

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima proglasile su prošli mesec pobedu nad Islamskom državom u Siriji, otvarajući tako put SAD-u da započne s povlačenjem svojih trupa. Postoji i zabrinutost da će Turska da napadne američkog saveznika u trenutku kada se te američke specijalne snage povuku.

Putin i Erdogan su se ove godine već dvaput sastali kao znak jačanja odnosa. Oba sastanka su bila usmerena na ratom razorenu Siriju. Prema turskim procenama, zbog toga je sukoba više od 3,6 miliona izbeglica stiglo u Tursku.

Rusija i Turska, koje podržavaju različite strane u tom sukobu, prošle su kroz napet period tokom 2015./16., nakon što su turske snage srušile ruski vojni avion na sirijskoj granici.

Sada sarađuju kako bi se smanjile napetosti u Idlibu, blizu turske granice.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Video: Nezgodna rupa u Ulici Ljube Šercera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. april 2019 | 23:39

    TURSKA IMA VELIKE EKONOMSKE INTERESE ZA SARADNJU SA RUSIJOM-KOMSIJSKA LJUBAV U STOTINAMA MILIJARDI DOLARA !!! AMERIKA JE IPAK PREKO OKEANA!!!

  • Milorad Vujicic

    9. april 2019 | 08:09

    Turska je opasan igrac.Dobra saradnja sa Rusijom ima veci znacaj nego sa evropm i amerikom zajdno jer je od obostranog interesa,a tu je i kontrola nad Crnim morem.

  • kulin

    9. april 2019 | 08:49

    Bravo erdogane svaka cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA