Bolsonaro u prve dve nedelje mandata objavio rat kriminalcima: Pojavili se snimci na kojima policija zavodi red na ulicama Brazila (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 1

Poznat je po svojim tvrdim stavovima i nostalgijom za vremenom diktature, a i pored izjava koje je dao tokom i pre kampanje, uspeo je da dođe na mesto prvog čoveka Brazila

Žair Bolsonaro preuzeo je vlast 1. januara ove godine, više od dva meseca nakon što ga je njegova krajnje desničarska kampanja dovela do izborne pobede na izborima u Brazilu. Tokom kampanje obećao je da će se boriti protiv kriminala i korupcije i da će ubrzati ekonomiju. Dužnost predsednika Brazila obavlja već dve nedelje, a prema snimcima sa društvenih mreža čini se da je objavio ozbiljan rat kriminalcima.

Prve dve nedelje novog predsednika Brazila pokazala je da je odlučan u onome što je obećavao tokom kampanje. Bolsonaro je rekao kako će izgraditi društvo bez kriminala i korupcije, a njegovi potezi čini se to i potvrđuju.

Naime, na društvenim mrežama sve je veći broj snimaka na kojima se vidi kako brazilska policija hapsi kriminalce i staje na put njihovim planovima.

Pored toga, Bolsonaro je spreman i da nastavi sa planovima da se ukinu ograničenja nošenja oružja, kako bi se omogućilo građanima da nose pištolj za samoodbranu u zemlji u kojoj je u 2017. godini ubijeno više od 63.000 ljudi.

On je takođe obećao i jaču zaštitu za policiju koja ubija kriminalce, a tokom kampanje čak je predložio uvođenje politike "pucaj da ubiješ".

Nije sasvim jasno kako planira da ostvari neke od ovih ambicioznih planova, posebno kada je u pitanju sigurnost. Takođe nije jasno koliko bi ovo bilo efikasno - na primer, mnogi kritičari skeptični su i veruju da bi ukidanje zakona o oružju povećalo, a ne smanjilo nasilje.

Da podsetimo, neočekivani uspon desničara, bivšeg vojnog kapetana, ostavio je mnoge u čudu. Bolsonaro je imao sedam uzastopnih mandata u Kongresu, ali je za to vreme malo šta pokazao i postigao. Bolsonaro je u isto vreme oduševio i uznemirio stanovnike Brazila svojim stavovima o abortusu, imigraciji, rasi, ženama i LGBT populaciji.

Poznat je po svojim tvrdim stavovima i nostalgijom za vremenom diktature, a i pored izjava koje je dao tokom i pre kampanje, uspeo je da dođe na mesto prvog čoveka Brazila.

Od samog starta krenuo je odlučno Foto: Tanjug/AP

Nakon samo nekoliko dana mandata, Bolsonaro je počeo da ostvaruje deo svoje retorike. Uveo je odredbe koje bi mogle da potkopaju zaštitu autohtonog stanovništva i životne sredine.

Najavio je predlog za privatizaciju aerodroma i morskih luka.

Obećao je i penzionu reformu, nešto što njegovi prethodnici nisu uspeli da urade.

(Telegraf.rs)

Video: Nastavak suđenja protiv roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u O.Š. "Vladislav Ribikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    14. januar 2019 | 02:02

    Danasnje covecanstvo moze da opstane samo uz vladavunu diktature jer je demokratija presvuceno ime anarhije i nevodi nicemu vec samo izivljavanju svake poremecene jedinke nad vecinom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA