Tramp učinio uslugu Putinu i Asadu: Američke trupe se povlače iz Sirije, a ovo su najveći pobednici i gubitnici (FOTO)

 
 ≫ 
  • 4

Među advokatima i analitičarima spoljne politike postoji ozbiljna zabrinutost da će odluka predsednika u osnovi pogodovati Siriji i sirijskom režimu sa Rusijom i Iranom, ostavljajući saveznike SAD ranjivim i stabilnost regiona u opasnosti

SAD su počele sa povlačenjem trupa iz Sirije, nakon iznenadne odluke američkog predsednika Donalda Trampa, koji je poručio kako su "pobedili ISIS u Siriji". Međutim, neki stručnjaci tvrde da je ova odluka "pogrešna" i da je Tramp na ovaj način učinio uslugu svojim protivnicima, a najviše predsednicima Rusije i Sirije, Vladimiru Putinu i Bašaru al Asadu.

- Pobedili smo ISIS. Tukli smo ih i teško smo ih dotukli. Povratili smo zemlju i sada je vreme da se naše trupe vrate kući - rekao je Tramp u video poruci koja je objavljena u sredu.

Kritičari tvrde da povlačenjem trupa iz Sirije u ovom trenutku povećava rizike od napredovanja interesa američkih protivnika.

- Najveći pobednici nakon Trampove odluke su Rusija, Asad, ISIS i Iran - rekao je senator Južne Karoline Lindzi Graham za Vašington post, nakon što je odluku predsednika nazvao "greškom koju bi Obama napravio".

Zvaničnici Bele kuće i Pentagona nisu bili u mogućnosti da objasne situaciju, a na pitanja o vremenskim rokovima, očekivanjima i misije povlačenja trupa nisu pružili odgovore.

Među advokatima i analitičarima spoljne politike postoji ozbiljna zabrinutost da će odluka predsednika u osnovi pogodovati Siriji i sirijskom režimu sa Rusijom i Iranom, ostavljajući saveznike SAD ranjivim i stabilnost regiona u opasnosti, prenosi Biznis insajder.

Nije objavljen vremenski rok za povlačenje trupa Foto: Tanjug/AP

NAJVEĆI POBEDNICI

RUSIJA

Moskva je u sredu slavila potez SAD koje planiraju da napuste Siriju "što je brže moguće".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, prema pisanju ruske agencije TASS, saopštilo je da se "pojavljuje nada", tvrdeći da, "kada su Amerikanci bili tamo, nije bilo nikakve nade".

Ruska vojska aktivna je u Siriji od 2015. godine. Bez američke vojske, koja bi joj stajala na putu, Rusija će imati priliku da značajno proširi svoj uticaj.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je kako se "slaže sa Trampom da je ISIS pobeđen u Siriji, ali da postoji opasnost od naleta terorista iz susednih regiona".

On je komentarisao i odluku o povlačenju američkih trupa.

Putin ističe da postoji opasnost od terorista iz regiona Foto: Tanjug/AP

- Ne znam o čemu se radi. Oni su u Avganistanu već 17 godina. Sve je moguće - rekao je Putin.

Na pitanje da li je potrebno prisustvo američke vojske, Putin je odgovorio da nije i da ono tamo nije legitimno.

- Ako su odlučili da se povuku, to je dobro - zaključio je on na godišnjoj konferenciji u Moskvi.

IRAN

Iako je primarna misija američke vojske u Siriji bila "trajni poraz ISIS-a", takođe je bila i borba protiv problematične iranske aktivnosti u regionu.

Državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u oktobru da je američki cilj "uklanjanje svih iranskih snada iz Sirije".

Povlačenje američkih trupa ostaviće njene saveznike ranjivim Foto: Tanjug/AP

Mesec dana ranije, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton rekao je da američke trupe neće otići iz Sirije "dokle god su iranske trupe izvan granica Irana".

Vojno prisustvo SAD u Iranu narušilo je iranske aktivnosti, ali povlačenje trupa iz Sirije dozvoliće Iranu da lakše ostvari svoje interese.

Bez SAD, Iran i njegov saveznik Rusija biće dve najmoćnije strane snage u Siriji. Zbog saveza sa Asadom, verovatno će imati veću slobodu. U prošlosti, Iran je koristio Siriju kao put za prevoz trupa i oružja saveznicima na Bliskom istoku, uključujući i Hezbolah u Libanu.

BAŠAR AL ASAD 

SAD su više puta izrazile nezadovoljstvo sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, a neki posmatrači ocenili su da bi on na kraju mogao biti smenjen sa vlasti. Vojska SAD je bar postavila ograničenja na delovanje sirijske vojske.

Odluka Trampa može da da "vetar u leđa Asadu" Foto: Tanjug/AP

Povlačenje američkih trupa iz Sirije može da ohrabri Asada, koji će se osećati sigurnijim, ostavljajući njegove neprijatelje, koji su se borili zajedno sa američkim snagama, još ranjivijim.

Takođe, Asad bi mogao, uz pomoć svojih ruskih i iranskih saveznika, da se usredsredi na vraćanje teritorija koje je izgubio u građanskom ratu.

Kako SAD više neće imati vojno prisustvo u zemlji, sirijski režim, u koordinaciji sa Moskvom i Teheranom, biće slobodan da diktira posleratni ishod.

ISIS

Iako je predsednik Tramp izjavio da je "ISIS poražen", najnovije procene govore da bi moglo biti čak 30.000 boraca Islamske države u Iraku i Siriji.

Ministar odbrane Džejms Matis tvrdi da "SAD moraju da održe svoje vojno prisustvo u Siriji kako bi sprečile ponovno oživljavanje ISIS-a".

- Oslobađanje od kalifata ne znači da kažete "u redu, otarasili smo se njih i otišli", a onda se pitate zašto se kalifat vratio - rekao je Matis u septembru.

Procenjuje se da ima čak 30.000 boraca Islamske države u regionu Foto: Tanjug/AP

U poslednjih nekoliko meseci, grupa je doživela oporavak u zemlji, dok su se nasilni napadi povećali.

- Američke trupe moraju da ostanu. Ako odu, a ne nađe se rešenje za Siriju, to će biti katastrofalno - rekao je Ilham Ahmed, visoki zvaničnik Samoupravne administracije severne i istočne Sirije.

NAJVEĆI GUBITNICI

KURDI

Mesecima je Turska pretila da će napasti kurdski deo Sirije. Iako su Turci imali nekoliko ofanziva, do sada su se suzdržavali od većeg napada. Kada SAD trupe odu, to će se sigurno promeniti. Još jedna uloga američkih trupa u Siriji bila je zaštita teritorije Kurda.

Kurdi trenutno zauzimaju oko trećinu sirijske teritorije, koju vode kao poluautonomnu regiju. Izlazak SAD iz Sirije ostaviće etničku manjinu nezaštićenu od turskog napada.

I Kurdi će ostati bez zaštite Foto: Tanjug/AP

Pre nekoliko dana, Ankara je pretila da će pokrenuti vojnu ofanzivu protiv Kurda u Siriji. Turske snage su se decenijama borile protiv kurdskih separatista na jugoistoku Turske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zabrinut je da bi bilo kakvo jačanje kurdske vlasti u regionu, uključujući i Siriju, moglo da predstavlja dodatnu pretnju po Tursku. Erdogan je frustriran jer su Kurdi uspeli da preuzmu kontrolu nad tako velikim delom Sirije, uključujući i delove na turskoj granici.

IZRAEL

Izrael u Siriji nije zbog Sirije: on je zapravo radio na slabljenju Irana. Izraelske snage su pokrenule neke vazdušne udare, ali bez SAD ostaje im samo nekoliko saveznika u Siriji.

TRAMP SE PRAVDA: AKO NAS ISLAMSKA DRŽAVA NAPADNE, PROKLETA JE

Tramp je branio u četvrtak svoju odluku da povuče američke vojnike iz Sirije, nakon što su ga kritikovali pojedini republikanci, a saveznici iskazali zabrinutost, ali i neki američki vojni komadanti.

- Da li SAD žele da budu policajac Bliskog istoka, dobijajući za uzvrat NIŠTA osim trošenja dragocenih života i triliona dolara štiteći druge koji, skoro u svim slučajevima, ne cene ono što mi radimo? Da li želimo da budemo tamo zauvek? Došlo je vreme da se drugi konačno bore... - komentarisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

U nizu poruka na Tviteru, američki predsednik je ocenio da odluka da povuče vojsku iz Sirije ne treba da iznenađuje bilo koga, te da se i sam za to zalagao godinama, podsetivši da je još pre šest meseci želeo da to i uradi, ali je pristao da američki vojnici ostanu još neko vreme u Siriji.

- Rusija, Iran, Sirija i drugi nisu srećni zbog toga što se SAD povlače s tog terena, uprkos tome što pišu lažne vesti, jer sada će morati da se bore protiv Islamske države i drugih, koje mrze, ali sada bez nas. Gradim daleko najsnažiju vojsku na svetu. Ako nas Islamska država napadne, prokleta je! - upozorio je Tramp.

Video: SIRIJA: Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

(Telegraf.rs/A. M.)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    21. decembar 2018 | 07:43

    Па после слетања у Венецуелу,сигурно да иду кући. Руски авиони двоструко бржи од њихових...Зашто не замолише Русе за превоз?Баш смешан коментар,повлаче се,не одлазе...

  • kamy

    21. decembar 2018 | 14:13

    Danas odlaze iz Sirije , nadm se uskoro i sa Srpskog kosova!!!

  • Lenjin

    21. decembar 2018 | 11:26

    Cuveno Americko prijateljstvo na delu .... zarad " visih ciljeva " , sve moze da bude na prodaju ...sve njihove saveznike to ceka , pre ili kasnije ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA