"Saudijski princ je zver koji će proždreti sve na svom putu": Poslednje poruke koje je Kašogi slao prijatelju pred smrt

 
  • 0

Kašogi je ubijen 2. oktobra u Istanbulu

CNN je danas objavio sadržaj privatnih poruka koje je ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi preko WhatsAppa razmenjivao s aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom.

Među porukama koje su razmenjivali nalaze se i glasovni zapisi, fotografije i snimci, a iz poruka je sasvim jasno da je Kašogija itekako mučio snažni uspon saudijskog princa. Nazivao ga je "zveri" i "pakmanom" koji će proždreti sve na svom putu, čak i one koji ga podržavaju.

Foto: Tanjug/AP

- Što više žrtava pojede, to će biti nezasitiji - pisao je Kašogi u jednoj od poruka poslatoj u maju.

- Ne bih se čudio da njegova opresija dostigne i one koji navijaju za njega - dodao je.

Razmena poruka otkrila je i da je dvojac Kašogi - Abdulaziz planirao da pokrene onlajn akciju okupljanja mladih koji bi javno prozivali saudijske vlasti. Planirali su da stvore "vojsku mladih" koja bi se usprotivila saudijskom režimu. Ali u avgustu, kada je posumnjao da ga saudijske vlasti prate i prisluškuju, Kašogi je od toga odustao. "Neka nam bog pomogne", napisao je u jednoj od poruka.

Dva meseca kasnije bio je mrtav.

Kašogi i Abdulaziz, takođe oštri protivnik saudijskog režima, razmenili su u razdoblju od oktobra 2017. do avgusta 2018. godine preko 400 poruka na WhatsAppu.

Printskrin

Upravo je Abdulaziz u avgustu upozorio Kašogija da sumnja da saudijske vlasti prate njihovu prepisku, na što mu je Kašogi napisao: "Neka nam bog pomogne".

Podsetimo, saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu. Prema turskom tužilaštvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Ankara navodi da je tu operaciju sprovelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija i da su napustili Tursku isti dan kada su počinili zločin. Otputovali su kući dvoma privatnim letovima i jednim redovnim.

Printskrin

Turski predsednik Erdogan, koji je "najviši nivo saudijske vlade" optužio da je zapovedila tu operaciju, potvrdio je da postoji audio-snimak ubistva, koju je, kako je rekao, podelio s Vašingtonom, Rijadom, Parizom, Berlinom i Londonom.

"Taj snimak je užasan. Čak je i član saudijske obaveštajne službe bio toliko šokiran kada ju je preslušao da je rekao: 'Ovaj mora da je bio na heroinu, samo neko ko uzima heroin bi to učinio.'"

Kašogijevo ubistvo izazvalo je šok i gnev širom sveta, ali svetske sile nisu preduzele konkretne akcije protiv Saudijske Arabije, najveće svetske izvoznice nafte i pristalice planova Vašingtona za obuzdavanje uticaja Irana na Bliskom istoku.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA