Evo ko je sve izjavio saučešće povodom smrti Džordža Buša Starijeg (FOTO)

 
 ≫ 
  • 5

Buš je bio 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine, a popularnost mu je porasla u Zalivskom ratu 1991. godine

Žaljenje zbog vesti o smrti bivšeg predsednika Džordža Buša Starijeg izrazili su danas aktuelni američki predsednik Donalad Tramp i njegova supruga Melanija, kao i njegov prethodnik Barak Obama sa suprugom Mišel.

Trampovi su u saopštenju pohvalili Bušove "čvrste odluke, zdrav razum i neprikosnoveno rukovođenje", prenosi AP. Takođe se navodi da je Buš "inspirisao generacije svojih kolega Amerikanaca u javnoj službi".

Saopštenje je objavljeno tokom Trampovog boravka u Buenos Ajresu, gde se nalazi na samitu Grupe 20 industrijalizovanih zemalja.

Pohvalili su ga, kako se navodi, i za vođenje Amerike i sveta ka "mirnom i pobedonosnom završetku Hladnog rata".

Džordž Buš Stariji tokom svog predsedničkog mandata Foto: Tanjug/AP

Iz kancelarije bivšeg predsednika Obame saopšteno je da je Bušov život bio "svedočanstvo mišljenju da je javna služba plemeniti, radosni poziv". Dodaje se da je on "učinio mnogo dobra tokom tog putovanja".

Porodica Obama je Bušu pripisala "ispunjenje obećanja Amerike novim imigrantima i osobama sa invaliditetom. Smanjenje količine nuklearnog naoružanja i izgradnju široke međunarodne koalicije za proterivanje diktatora iz Kuvajta".

- A kada su demokratske revolucije cvetale u istočnoj Evropi, to je bila njegova stalna, diplomatska ruka koja je učinila mogućim nešto što je nekada delovalo najmanje moguće - završetak Hladnog rata bez ijednog ispaljenog metka - navodi se u njihovom saopštenju i dodaje da je njegov rad "zaveštanje i služba kojoj možda nikad neće biti jednake, iako bi on želeo od svih nas da pokušamo".

Džordž Buš Stariji u društvu drugih američkih predsednika Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji umro je u 95. godini.

Portparol porodice Buš Džim Mekgrat izjavio je da je Buš preminuo sinoć nešto posle 22 sata po lokalnom vremenu.

Buš je bio 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine. Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš postao je 43. američki predsednik.

Popularnost mu je naglo porasla sa uspehom SAD u Zalivskom ratu 1991. godine, naveo je AP.

Buš Stariji u društvu svoje supruge Foto: Tanjug/AP

OGLASIO SE I KLINTON

Bivši američki predsednik Bil Klinton saopštio je da će zauvek biti zahvalan zbog prijateljstva koje je stvorio sa Džordžom Bušom Starijim i da će ga se sećati po velikoj dugovečnoj službi zemlji.

Klinton, koji je Buša pobedio na predsedničkim izborima 1992. godine, naveo je u saopštenju da se uvek divio njegovoj "urođenoj pristojnosti" i privrženosti porodici i supruzi Barbari.

Podsetivši da je Buš bio predsednik, potpredsednik, da je više godina proveo u vojsci i bio u Kongresu, Kini, UN i CIA, Klinton je konstatovao da je retko ko imao tako veliki opseg javne službe, preneo je AP.

Američka agencija navodi da su Klinton i Buš sarađivali u programima pružanja pomoći posle naleta cunamija u Aziji i uragana "Katrina" u SAD.

Popularnost mu je porasla u Zalivskom ratu 1991. godine Foto: Tanjug/AP

SAUČEŠĆE IZJAVIO I GORBAČOV

Poslednji lider bivšeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izrazio je danas "iskreno saučešće" porodici preminulog predsednika SAD Džordža Buša Starijeg i svim Amerikancima.

Gorbačov, koji je blisko sarađivao s Bušom krajem 1980-ih i početkom 1990-ih na okončanju Hladnog rata, istakao je njegove sposobnosti kao političara i njegove lične osobine.

- To je bio doba velikih promena koje su zahtevale veliki stepen odgovornosti od svih. Rezultat je bio kraj Hladnog rata i trke u naoružavanju - rekao je Gorbačov ruskoj agenciji Interfaks.

Istakao je i da on i njegova supruga Raisa "veoma cenili pažnju, ljubaznost i jednostavnost Džordža i Barbare Buš, kao i drugih članova njihove velike, prijateljske porodice", prenosi AP.

Džordž Buš Stariji i Gorbačov Foto: Tanjug/AP

IRAN O SMRTI BUŠA STARIJEG

Iranska državna televizija izvestila je jutros o smrti bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Starijeg, za kog je navela da je bio "kao i drugi predsednici SAD koji su želeli da vide slom Islamske Republike" Iran.

Državna televizija je javila da je Buš umro, pozivajući se na izveštaje svetskih medija, prenela je agencija AP.

SAUČEŠĆE IZJAVIO I PUTIN

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je danas izraze saučešća nekadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu Mlađem zbog smrti njegovog oca, 41. predsednika SAD, Džordža Buša Starijeg, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

- Molim vas, prihvatite moje najdublje saučešće zbog smrti vašeg oca, Džorža Herberta Vokera Buša, bivšeg predsednika SAD. Izvanredan čovek, koji je verno služio svojoj zemlji čitavog života - sa oružjem u rukama tokom rata i na visokim pozicijama u vladi u vreme mira - nije više s nama - naveo je Putin.

Džordž Buš Stariji prilikom posete Saudijskoj Arabiji Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik istakao je i da je kao lider SAD tokom "jedne od najvažnijih faza svetske istorije", Džordž Buš Stariji "pokazao političku mudrost i mogućnost predviđanja, nastojao da donese odluke zasnovane na činjenicama čak i u natežim situacijama", prenosi TAS S.

- Džordž Buš Stariji je, takođe, uradio mnogo za jačanje rusko-američke saradnje po pitanju globalne bezbednosti - naveo je Putin.

VIDEO: Putin je sa Bušom bio u prijateljskim odnosima 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA