Zvaničnike Severne Koreje optužuju za seksualno zlostavljanje žena, a oni poručuju da su to izmišljene priče

 
  • 0

Organizacija Hjuman rajts voč je intervjuisala više od 100 Severnokorejaca koji su napustili državu

Seksualno zlostavljanje koje čine severnokorejski zvaničnici naizgled je "endemično", navodi se u izveštaju američke organizacije Hjuman rajts voč, a učestalost neželjenih seksualnih kontakata i nasilja čine da mnogi stanovnici te zemlje smatraju da su to normalne pojave.

Organizacija je intervjuisala više od 100 Severnokorejaca koji su napustili državu, uključujući i 50 ljudi koji su pobegli 2011. godine, navodi Rojters.

Kako prenosi agencija, oni su u razgovoru sa Hjuman rajts vočom izjavili da su neželjeni seksualni kontakt i nasilje "toliko uobičajeni da su prihvaćeni kao deo normalnog života".

Mnoge žene koje su intervjuisane nisu razumele da nametnuti seksualni odnosi ne bi trebalo da budu svakodnevnica, rekao je jedan od istražitelja organizacije, koji je zatražio da ostane anoniman.

Delegacija Severne Koreje u Ženevi izdala je saopštenje za Rojters kao odgovor na izveštaj, u kojem demantuje optužbe i tvrdi da su one izmišljene.

- Ovo je još jedan bezuspešan pokušaj neiskrenih i neprijateljskih snaga, kojima se ne dopada trenutni put prema miru, pomirenju, prosperitetu i saradnji na Korejskom poluostrvu, da spreče novi pristup dovodeći u pitanja tzv. problem ljudskih prava u našoj državi izmišljenim i neosnovan pričama - navodi se u saopštenju severnokorejske delegacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA