Ako NATO napadne Rusiju, 300.000 vojnika kreće u rat: Alijansa ih ima šest puta manje, ali njeno ubojito oružje može da uništi svet (FOTO) (VIDEO)

 
  • 32

Vežba nazvana "Trident Juncture", najveća u Norveškoj od ranih 80-ihNATO

NATO je u četvrtak započeo najveće vojne vežbe od kraja Hladnog rata na prostoru od Baltičkog mora do Islanda blizu granica Rusije, koja je pre samo mesec dana takođe održala velike manevre. Vežbe vojnika iz članica NATO trajaće dve nedelje, a oko 50.000 učesnika učestvuje u simuliranoj invaziji Norveške od strane neimenovanog agresora.

Od 25. oktobra do 7. novembra učesnici svih 29 članica NATO-a, kao i Finske i Švedske, učestvovaće u ratnim igrama u teškim uslovima Norvečke, severnom Atlantiku i Baltičkom moru.

Vežba uključuje oko 50.000 učesnika, uključujući 20.000 kopnenih snaga, 24.000 vojnika mornarice, 3.500 ljudi iz vazduhoplovstva, 1.000 logističkih specijalaca i 1.300 pripadnika različitih komandi NATO-a. Na vojnim vežbama učestvuju 250 aviona, 65 brodova i do 10.000 vozila. U vežbama će biti raspoređeni takozvani helikopteri "Super puma" i F/A-18 Hornet avione.

Nemački Bundesver obezbedio je 10.000 trupa i 4.000 vozila, kao i avione i frigate, što ih je učinilo drugim najvećim kontigentnom u vežbi, iza SAD.

Vežba nazvana "Trident Juncture", najveća u Norveškoj od ranih 80-ih, govori da savez želi da ojača svoju obranu nakon godina rezanja troškova.

Pre nešto više od mesec dana, Rusija je takođe održala najveće vojne vežbe u poslednjih nekoliko decenija. Najveće vojne vežbe u savremenoj istoriji Rusije, "Istok 2018" održane su od 11. do 17. septembra pod rukovodstvom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua na Dalekom istoku i u pripadajućim vodama Tihog okeana, blizu kineske granice.

U ovim manevrima učestvovalo je skoro 300.000 vojnika, više od hiljadu aviona, helikoptera i bespilotnih letilica, 36.000 oklopnih vozila i 80 brodova i brodova za podršku. Na vojnim vežbama Rusije učestvovala je i Kina, koja je, osim 3.200 vojnika, poslala i 900 oklopnih vozila i 30 aviona.

Ruske vojne vežbe održane na kineskoj granici Foto: Tanjug/AP

Dok je glavni cilj ruskih manevara bila provera spremnosti organa vojne uprave u planiranju i sprovođenju pregrupisavanja trupa na udaljene lokacije, organizovanje saradnje između kopnenih grupa i pomorskih snaga, cilj druge vežbe je testiranje sposobnosti NATO-a da se brani, odvrati potencijalne protivnike i deluje saglasno.

Čitava operacija treba da naglasi posvećenost NATO-a članu 5 o "kolektivnoj odbrani", koji kaže da je "napad na jednog člana, napad na sve članove".

Vežbe će testirati planove NATO-a razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i Moskve i savez je na aneksiju reagovao jačanjem svoje obrane.

Istočne članice poput Poljske i baltičkih zemalja posebno se osećaju ugroženima Rusijom. Norveška je tražila da se udvostruči broj američkih marinaca koji vežbaju na njenom tlu svake godine, a što je Moskva kritikovala.

KAKO SU ZAMIŠLJENJE VOJNE VEŽBE?

Snage će biti podeljene u dve suprotstavljene grupe: severne i južne sile. Severne sile će napasti južne, podržane amfibijskim operacijama. Zatim će južne snage izbršiti kontra-napad.

Kopnene i amfibijske snage biće podržćane vazdušnim i pomorskim snagama, takođe će se podeliti u dve grupe.

Nakon terenskih vežbi sledi testiranje mogućnosti komandnog centra pomoću kompjuterskih simulacija.

PEHOVI AMERIKANACA

U utorak su četvorica američkih vojnika doživela mali udes i pretrpela povrede. U incidentu u kome su, kako je navedeno, učestvovala četiri vozila, jedan vojnik je nakon kratkotrajne hospitalizacije pušten, dok su druga trojica zadržana na posmatranju i u stabilnom su stanju, prenosi Rojters.

- Do incidenta je došlo kada su se sudarila tri vozila, a četvrto koje je pokušalo da ih izbegne skliznulo sa puta i prevrnulo se - saopšteno je iz informacionog centra.

Od 25. oktobra do 7. novembra učestvuju svih 29 članica NATO-a, kao i Finska i Švedska Foto: Tanjug/AP

I američki brodovi su naišli na poteškoće pri dolasku u Norvešku, pa su neki morali i da se vrate natrag. Amfibijski desantni brod "USS Ganston Hol", deo flote američkih marinaca vratio se u luku u Rejkjavik u ponedeljak, nakon što su loši uslovi na moru izazvali oštećenja na brodu.

Brod se vratio na proveru oštećenja i nije bilo vremena da se ponovo uputi na vežbe. Takođe, na brodu je i nekoliko mornara povređeno, ali su se oni vratili dužnosti, piše "Biznis insajder".

Agencija AP navodi da je NATO obavestio Rusiju, koja se graniči sa Norveškom, o vežbi i pozvao je u nadgledanje, ali da je Moskva, bez obzira na to, i dalje ljuta zbog ove vežbe.

Video: Rusi i Kinezi u najvećoj vojnoj vežbi u istoriji

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    4. novembar 2018 | 10:49

    Za razlimu od NATO Terorista Rusija je imala vezbu na SVOJOJ teritoriji a ne na tudjoj i samo sa svojom vojiskom a ne sa 29 zemalja i opet se bojote da ih napadnete a rado bi ste ali nije vam to Srbija da saljete po 100 aviona od jednom da bombarduju a mi jedva 6 neispravjih kukavice nato dodcice i vama kraj

  • Života

    4. novembar 2018 | 13:03

    Proći će kao hitler i napoleon!

  • Gorski

    4. novembar 2018 | 10:54

    Ko god napadne Rusiju, njega više neće biti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA