Sve se vrti oko nafte: Koliko barela vredi glava Kašogija?

 
  • 0

Kada SAD uvode ograničenja na trgovinu iranskom naftom neophodno je da izvoz Irana bude pokriven na račun druge strane

Predsednik SAD Donald Tramp namerava da iskoristi nastalu situaciju sa ubistvom novinara kao instrument za pritisak na saudijsku stranu, a radi povećanja obima isporuka američkog naoružanja, ali i kao adut protiv Irana, ocenjuje turski ekspert za pitanja vojne strategije i penzionisani brigadni general Naim Babiroglu.

On je izrazio uverenje da SAD neće uvoditi sankcije Saudijskoj Arabiji zbog slučaja Kašogija.

Saudijski kralj i princ izjavili saučešće sinu i bratu ubijenog novinara Kašogija: Svi ih optužuju za licemerstvo (FOTO)

Pre svega ocenio je on, to se neće dogoditi, jer veliki značaj ima novi paket antiiranskih sankcija koje stupaju na snagu 4. novembra, a u uslovima kada SAD uvode ograničenja na trgovinu iranskom naftom neophodno je da izvoz Irana bude pokriven na račun druge strane.

- S tim u vezi, SAD su zatražile od Saudijske Arabije da povećaju proizvodnju nafte za oko dva miliona barela dnevno. Do ovog trenutka Saudijska Arabija nije pristajala na taj zahtev Vašingtona, jer bi to uticalo na pad cena nafte, što, naravno, nije u interesu Rijada - rekao je Babiroglu, prenosi portal Sputnjik.

Američka administracija bi mogla da iskoristi Kašogijevu smrt kao instrument pritiska na Saudijce Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, američka administracija bi mogla da iskoristi Kašogijevu smrt kao instrument pritiska na Saudijce po ovom pitanju i dodaje da se najverovatnije saudijski princ Salman neće protiviti zahtevima Vašingtona i da će dve strane, na kraju, postići kompromis.

- Međutim, ako bi Salman ipak izrazio neslaganje po ovom pitanju, mogla bi da dođe na red i priča o smeni naslednika saudijske monarhije, a kao što je poznato, mnogo prinčeva tamo čeka u redu za vlast - rekao je Babiroglu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA