UN doneo rezoluciju o Krimu: Rusiju nazvali "okupatorom", ali Srbija je uz Putina

Protiv su bile Rusija, Srbija, Kina, Indija, Jermenija, Belorusija, Kuba, Iran...

  • 16

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuju navodna kršenja ljudskih prava na Krimu, a Rusija naziva "okupacionom silom".

Ruska snajperistkinja Snežana poginula u Ukrajini: Bila je na sahrani devojčice (5), a zatim odlučila da se bori za Krim (FOTO) (VIDEO)

Za usvajanje dokumenta, koji je predložila Ukrajina u saradnji sa još 30 zemalja, u utorak je glasalo 70 država, 26 je bilo potiv, a 76 je bilo uzdržano.

Srbija je glasala protiv donošenja ukrajinske revolucije i time je direktno podržala Rusiju, koja je takođe glasala protiv.

Protiv rezolucije su bile i Kina, Indija, Jermenija, Belorusija, Kuba, Iran itd. Mnoge države Bliskog istoka i Severne Afrike, kao i Latinske Amerike bile su uzdržane.

Rezolucijom se osuđuje "ruska privremena okupacija" Krima i Sevastopolja, koji se vide kao ukrajinske teritorije, i ističe da se ne priznaje njihova aneksija, prenosi TAS S.

U rezoluciji se navodi da su napori Kijeva usmereni na "zaustavljanje ruske okupacije Krima".

Ovo je druga rezolucija Generalne skupštine UN o Krimu. Prethodna je usvojena u decembru 2016. godine.

Foto: Tanjug / AP

Kijev pozdravlja usvajanje Rezolucije o situaciji u oblasti ljudskih prava na Krimu u Generalnoj skupštini UN, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vlasti u Kijevu smatraju da podrška ukrajinskog stava kada je u pitanju Krim pokazuje da pitanje tog poluostrva nije završeno i da je međunarodna zajednica poslala jasan signal Moskvi.

- Pažljivo pratimo akcija okupatora i s tim u vezi progon i kršenja ljudskih prava građana Krima sigurno će sa sobom nositi odgovornost.

Država-agresor treba da prekine sa samovoljom na privremeno okupiranoj teritoriji i osigura poštovanje ljudskih prava… Naredni korak treba da postane deokupacija poluostrva. Danas je postavljena njena baza - navodi se u saopštenju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA