Tradicija u Srbiji koju mnogi ne znaju: Da li ste čuli za Uskršnjak? Nekada je bio neizostavan!

A. G.
A. G.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Dok se širom Srbije na Veliku subotu u domovima šire mirisi praznične trpeze, jedan tradicionalni obredni kolač, poznat kao Uskršnjak, polako ponovo dobija zasluženo mesto u običajima. Iako ga danas retko ko pravi, Uskršnjak nosi bogatu simboliku i nekada je bio neizostavan deo proslave Vaskrsa.

U pitanju je kolač koji se mesi dan pred praznik, a jede se na sam dan Vaskrsa. Pravi se od bogatog i slatkog testa, ukrašava se bosiljkom i često se u njega utiskuju slova ili simboli, dok se u njegov centar stavlja belo kuvano jaje - simbol novog života i vaskrsenja. Nekada se verovalo da ovaj kolač donosi sreću, zdravlje i blagostanje, a deca su se darivala upravo njime, kao znakom ljubavi i pažnje.

Danas, Uskršnjak i dalje krasi trpeze pojedinih domaćinstava, kao simbol radosti, zajedništva i praznične topline, ali je njegova tradicija delimično potisnuta savremenim navikama i bržim načinom života. Ipak, sve više porodica odlučuje se da ga ponovo uvede u svoje običaje, bilo zbog nostalgije, bilo zbog želje da se očuva duh starih vremena.

Za one koji žele da naprave ovaj kolač kod kuće, recept je jednostavan, a miris koji se širi tokom pečenja vraća sećanja na detinjstvo.

Recept za Uskršnjak

Potrebno:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 1 kvasac (sveži ili 1 kesica suvog)
  • 100 g šećera
  • 2 jajeta
  • 100 g maslaca ili margarina
  • prstohvat soli
  • rendana korica limuna
  • bosiljak (za ukras)
  • 1 jaje za premaz
  • 1 belo kuvano jaje (za sredinu)
  • po želji: nekoliko obojenih jaja za dekoraciju

Priprema:

  1. U mlakom mleku rastopiti kvasac i ostaviti da nadođe.
  2. Umutiti jaja sa šećerom i solju, dodati nadošli kvasac, otopljen maslac i limunovu koricu.
  3. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo. Ostaviti da raste oko jedan sat.
  4. Oblikovati venac ili hleb, po želji dekorisati obojenim jajima.
  5. U sredinu staviti belo jaje, premazati umućenim jajetom i ukrasiti bosiljkom.
  6. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.

U vremenu kada se mnoge stare navike zaboravljaju, Uskršnjak predstavlja spoj mirisa tradicije, ukusa detinjstva i radosti praznika. Možda je pravo vreme da se ova lepa i simbolična praksa vrati na naše trpeze.

(Telegraf.rs)

Video: Pas svako jutro donosi jaja iz kokošinjca: Ovakav pomoćnik bi nam svima dobro došao pred Uskrs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA