
Nutricionista otkriva PET najgorih namirnica koje unosimo svakodnevno! Ovo svi obožavamo a najviše nam šteti
Brza hrana, poput hamburgera, pomfrita, pica i raznih prženih grickalica, naša je svakodnevnica. Ove namirnice su obično bogate zasićenim mastima, visokim nivoima natrijuma, rafiniranim šećerima i aditivima. Iako ukusne one doprinose povećanju telesne mase, povišenju holesterola, riziku od srčanih bolesti, dijabetesu tipa 2... O tome koliko je brza i nezdrava hrana štetna za naš organizam, razgovarali smo u podcastu Zdravo sa Ivanom sa nutricionistom Jovanom Živić.
Od visokokaloričnih grickalica do prerađene hrane, mnoge namirnice koje unosimo mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema. Nezdrava ishrana nije samo problem estetskog karaktera, poput viška kilograma, već dugoročne posledice uključuju ozbiljne zdravstvene probleme.
Obezbeđivanje tela visokim količinama nezdravih masti i rafinisanih ugljenih hidrata može povećati rizik od razvoja hroničnih bolesti. Gojaznost, koja je često posledica nepravilne ishrane, povezana je sa povišenim nivoima holesterola, visokim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Takođe, visok unos šećera može dovesti do insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, bolesti koja postaje sve prisutnija, naročito među mlađim populacijama.
- Kao osoba koja ima dijabetes i koja radi sa ljudima koji imaju insulinsku rezistenciju i dijabetes, mogu da kažem da je dobro nekada popiti čašu nekog soka koji ima u sebi zaslađivače. Kada pogledamo za zaslađivače, oni su dobri za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju i dijabetes jer ne podižu nivo glikemije u krvi, ali ono što moramo da znamo je da oni u nekoj meri utiču na jetru i to može biti potencijalni problem, objaslila je nutricionista u podcastu Zdravo sa Ivanom.
Što se izbora hleba tiče, takođe treba biti oprezan jer se danas na rafovima može naći nekoliko vrsta hleba, te su mnogi zbunjeni koji je zaista zdrav, a koji je samo reklama. Namirnice kao što su beli hleb, kolači, peciva i testenine od belog brašna imaju vrlo malo hranljivih materija. U procesu prerade, bela brašna gube većinu vlakana, vitamina i minerala.
- Ono što ja mogu da kažem na svom primeru, jer imam dijabetes, da zaista kad pojedem nešto iz pekare, jako mi bude teško da regulišem svoj glikemijski nivo. Kada pričamo o odabiru hleba i kako da ga biramo, tu je zaista opet moramo da pazimo da su neki marketinški trikovi. Recimo, heljdinih hleb, a kad pogledamo sastav, 2% heljde, a ostalo je belo brašno. Najbolje je ukoliko možemo da pravimo sami, a ako ne možemo da pravimo domaći hleb, najprostije je da gledamo hleb koji je od celog zrna žitarica i da je sa što više semenki, objasnila je Živić u podcastu Zdravo sa Ivanom.
Najgore namirnice koje svi konzumiramo
Gazirani napici, uključujući i one koji sadrže visok nivo veštačkih zaslađivača, postali su svakodnevni "pratilac" mnogih ljudi. Iako mogu biti osvežavajući, ovi napici često sadrže ogromne količine šećera, što dovodi do naglog povećanja telesne mase, problema sa zubima, pa čak i oštećenja organa poput jetre.
- Pre svega obratiti pažnju na sokove, zato što su dosta kalorični, sa puno šećera. Namirnice poput čipsa, grickalice tog tipa,to je takođe loše. Te slane grickalice, na primer čips ima zaista toliko ugljenih hidrata da ukoliko imate insulinsku rezistenciju ili dijabetes, nikako ne bi trebalo uzimati to. Možda, recimo, čokolade. Opet kažem, postoji zdravija opcija birati neku crnu čokoladu, što opet zavisi od sastava. Tako da sve ono što je uglavnom nama primamljivo, nije toliko zdravo, objasnila je nutricionista.
Namirnice koje svakodnevno unosimo, a koje su bogate kalorijama, mastima, šećerima i veštačkim aditivima, mogu imati ozbiljne posledice po naše zdravlje. Promene u ishrani, smanjenje konzumiranja ovih namirnica i prelazak na zdraviju, prirodnu hranu, mogu značajno doprineti poboljšanju kvaliteta života i smanjenju rizika od mnogih hroničnih bolesti.
Najnoviju epizodu podcasta Zdravo sa Ivanom možete pogledati u videu sa početka teksta.
(Telegraf.rs)
Video: Kardiolog dr Milena Pandrc objašnjava kako stres utiče na srce
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mile
Šta kaže za paradajz onaj Šeri i za tikvice. A jel valja nekad sir i suvog vrata kojeg svi volimo a nestašica je kodmene. Dal moze umesto njega jaja i parizer što nam predlaže naša država. Kažu da su oni to izračunali da ima najviše vitamina. Zato pitam za paradajz i tikvice pošto Ito jedem pa da mi nebude previše vitamina jer u godinama nevalja biti i previše zdrav. Jedan moj kolega je malo zdraviji pa nemože u pemziju
Podelite komentar