
Pitali smo nutricioniste koju hranu treba jesti a šta morate izbegavati tokom Vaskršnjeg posta
Vaskršnji post počeo je 3. marta i trajaće do 20.arpila kada se slavi najradosniji hrišćanski praznik Vaskrsenje Hristovo. Tokom ovog perioda kalendar posta preporučuje da se pet dana u nedelji jede isključivo na vodi, subotom i nedeljom na ulju, dok se samo dva dana na Blagovesti i Cveti konzumira riba.
Pitali smi nutricioniste kako i na koji način prilagoditi jelovnik, koje namirnice treba jesti, kako bi zadovoljili dnevne nutritivne vrednosti.
Kako je za Telegraf.rs pojasnila nutricionistkinja Jovana Živić, bitno je da naglasimo da su proteini koji dolaze iz biljne ishrane koju uzimamo tokom posta drugačiji po strukturi aminokiselina, ali da, kako dodaje, postoje namirnice koje mogu i tokom tih dana da posluže kao prava zamena za proteine iz mesa.
Greška koja se tokom posta najčešće pravi
- Kroz određeni post teško da možemo da dobijemo određenu količinu proteina, ali to jeste moguće postići kroz određene mahunarke, sočivo ili slično. Kada pričamo o postu, ljudi često greše jer kad izbace meso i mleko, ubace dosta ugljenih hidrata, pa, iako misle da se tokom posta hrane zdravije, oni u stvari unose veću količinu ugljenih hidrata i goje se, objasnila je Živić.
Nutricinistkinja Živić dodaje još da se tokom posta ne hranimo nužno namirnicama koje su niskokalorične, te da hrana koja nema dovoljno masti i proteina, a ima puno ugljenih hidrata, i te kako može da dovede do narušavanja bioritma i ujedno do povećanja kilograma.
- Naravno, post je zdrav iz mnogo razloga. Prvenstveno zbog čišćenja organizma, ali trebalo bi da budemo pažljiviji sa unosom ugljenih hidrata. Dobra stvar je što u toku posta unosimo više voća i povrća, što znači da unosimo više vlakana, vitamina i minerala u ishrani, tako da je to jedna velika dobrobit posta, pojašnjava nutricionista za Telegraf.rs.
Kome se post ne preporučuje?
- Post nije preporuka trudnicama, dojiljama, osobama koje imaju bilo koji sindrom, dijabetes u glavnom, jer kod tih osoba treba da bude snižen broj ugljenih hidrata. Naravno, ne preporučuje se ni kod osoba koje imaju bilo koji vid poremećaja u ishrani, u vidu anoreksije, bulimije i slično, objašnjava živoć i ističe da bi post trebalo da izbegavaju i osobe koje nisu dovoljno uhranjenje.
O ovoj temi za Telegraf.rs govorila je i savetnica za ishranu i embriolog Tamara Živić, pa navela kako je druga nedelja Uskršnjeg posta, poznata i kao Pačista nedelja, nedelja tokom koje se posti na vodi od ponedeljka do petka, a u subotu i nedelju je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, pa navela kome se takva ishrana preporučuje, odnosno, ne preporučuje.
" Post se savetuje zdravim odraslim osobama, i dobar je za detoksikaciju i povećan unos vlakana i minerala, zatim, osobama sa viškom holesterola i povišenim krvnim pritiskom. Biljna ishrana može poboljšati njihov trenutni status. Preporučuje se i osobama sa insulinskom rezinstecijom, uz odgovarajući plan ishrane, ali treba se posavetovati sa izabranim lekarom i nutricionistom pre započinjana posta", navela je savetnica Živić.
"Važan unos nutrijenata, minerala i vitamina"
Tamara Živić je takođe istakla kome se post ne savetuje, pa i ona na prvom mestu navela trudnice i dojilje.
"Post se ne savetuje trudnicama i dojiljama, jer može lako doći do nutritivnog deficita, osobama sa anemijom, jer se biljno gvožđe slabije apsorbuje, profesionalnim sportistima, usled povećanih napora, osobama sa hroničnim bolestima (dijabetes, bubrežna oboljenja, oboljena digestivnog sistema- može uticati na zdrastveno stanje, od stepena bolesti se određuje da li je post poželjan)", navela je ona i dodala kako je prilikom posta važno da je unos nutrijenata, minerala i vitamina ostane uravnotežen.
Savetnica je pored ovoga navela i to da tokom posta veliku pažnju treba obratiti i na unos sledećih namirnica:
- Proteina( mahunarke, orašasti plodovi)
- Gvožđa (vitamin C (paradajz, paprika) sa izvorima gvožđa spanać, sočivo, susam, blitva itd)
- Omega-3 masnih kiselina (laneno seme, orah, chia semenke)
- Kalcijum i kosti (susam, bademi, brokoli, proso) Energetska ravnoteža (avokado, orašasti plodovi)
Predlog jelovnika
- DORUČAK: Ovsena kaša kuvana na vodi sa rendanom jabukom, integralni hleb sa svežim paradajzom, pečena jabuka, kuvana heljda sa malo limunovog soka…
- RUČAK: Pasulj prebranac (na vodi, sa začinima), supa od povrća na vodi, kuvana blitva ili spanać na vodi, kuvana cvekla sa limunovim sokom
- UŽINA: Orašasti plodovi ili sveže voće (jabuka, narandža, kruška), suve šljive
- VEČERA: Pečeni krompir bez ulja, integralni pirinač sa dinstanim povrćem (na vodi), supa od kupusa, supa od paradajza, kuvani brokoli i karfiol.
(Telegraf.rs)
Video: Nutricionista otkriva pet najgorih namirnica koje unosimo svakodnevno
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.