U ovom srpskom gradu ovog vikenda nema gde da se spava: Razlog je ovo što vidite na fotografijama
Ovog vikenda, zahvaljujući tradicionalnom Sajmu pirotske peglane kobasice, Pirot je svojevrsna gastronomska prestonica Srbije u koju se sjatilo na hiljade ljubitelja vrhunskog delikatesa - pirotske peglane kobasice, koja je nadaleko čuvena po svojim afrodizijačkim svojstvima.
Kako kažu u Turističkoj organizaciji Pirot, na ovogodišnji sajam prijavilo se 36 proizvođača pirotske peglane kobasice, ali i veliki broj izlagača proizvoda i prerađevina od mleka, sireva, kačkavalja, rakija, vina, iz cele Srbije.
-U Pirotu nema nijednog slobodnog kreveta, traži se krevet više, krcati su svi ugostiteljski objekti, zaista je Sajam ne samo opravdao već i prevazišao očekivanja-kaže Dragan Jovanović, iz turističke organizacije Pirot. Jedan od učesnika Sajma, Momčilo Đurđić, osim njegove poznate izuzetne pirotske peglane kobasice, ove godine je na Sajam izložio i po prvi put jedan potpuno novi specijalitet - Šopsku kobasicu, koja je, moglo bi se reći, prateći proizvod pirotske peglane kobasice jer se proizvodi od istih vrsta mesa, osim što se u šopsku dodaje i svinjsko meso, dok u pirotskoj peglanoj svinjskog mesa nema.
-Šopska se pravi od kozjeg, ovčijeg i junećeg mesa uz dodatak svinjskog mesa. Dimljena je jedan dan i 15 dana se sušila na vetru, fermentisana je i zanimljiva je-kaže Đurđić i dodaje da je budućnost pirotske peglena kobasice svetla.
-To je jedinstven proizvod na svetu i ako mi to ne umemo da iskoristimo, onda je u nama problem-kaže Đurđić. Ovogodišnji Sajam se održava u novom Sajamskom prostoru, koji je opremljen zahvaljujući sredstvima države i EU. Organizator Sajma je Turistička organizacija Pirot a pokrovitelj Grad Pirot.
(Telegraf.rs)
Video: Đukić Dejanović uručila Svetosavske nagrade pojedincima i ustanovama
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Stanko
Plašim se da brend peglane kobasice masovnom proizvodnjom ne bude devalviran. Razlog za strah je što mi nemamo više toliko koza i ovaca a to je osnovna sirovina za peglanu kobasicu. Ako u sastavu bude preovladala junetina to više nema veze sa peglanom kobasicom.
Podelite komentar