U ovom srpskom gradu ovog vikenda nema gde da se spava: Razlog je ovo što vidite na fotografijama

   ≫   
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Ovog vikenda, zahvaljujući tradicionalnom Sajmu pirotske peglane kobasice, Pirot je svojevrsna gastronomska prestonica Srbije u koju se sjatilo na hiljade ljubitelja vrhunskog delikatesa - pirotske peglane kobasice, koja je nadaleko čuvena po svojim afrodizijačkim svojstvima.

Kako kažu u Turističkoj organizaciji Pirot, na ovogodišnji sajam prijavilo se 36 proizvođača pirotske peglane kobasice, ali i veliki broj izlagača proizvoda i prerađevina od mleka, sireva, kačkavalja, rakija, vina, iz cele Srbije.

-U Pirotu nema nijednog slobodnog kreveta, traži se krevet više, krcati su svi ugostiteljski objekti, zaista je Sajam ne samo opravdao već i prevazišao očekivanja-kaže Dragan Jovanović, iz turističke organizacije Pirot. Jedan od učesnika Sajma, Momčilo Đurđić, osim njegove poznate izuzetne pirotske peglane kobasice, ove godine je na Sajam izložio i po prvi put jedan potpuno novi specijalitet - Šopsku kobasicu, koja je, moglo bi se reći, prateći proizvod pirotske peglane kobasice jer se proizvodi od istih vrsta mesa, osim što se u šopsku dodaje i svinjsko meso, dok u pirotskoj peglanoj svinjskog mesa nema.

-Šopska se pravi od kozjeg, ovčijeg i junećeg mesa uz dodatak svinjskog mesa. Dimljena je jedan dan i 15 dana se sušila na vetru, fermentisana je i zanimljiva je-kaže Đurđić i dodaje da je budućnost pirotske peglena kobasice svetla.

-To je jedinstven proizvod na svetu i ako mi to ne umemo da iskoristimo, onda je u nama problem-kaže Đurđić. Ovogodišnji Sajam se održava u novom Sajamskom prostoru, koji je opremljen zahvaljujući sredstvima države i EU. Organizator Sajma je Turistička organizacija Pirot a pokrovitelj Grad Pirot.

(Telegraf.rs)

Video: Đukić Dejanović uručila Svetosavske nagrade pojedincima i ustanovama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanko

    25. januar 2025 | 15:40

    Plašim se da brend peglane kobasice masovnom proizvodnjom ne bude devalviran. Razlog za strah je što mi nemamo više toliko koza i ovaca a to je osnovna sirovina za peglanu kobasicu. Ako u sastavu bude preovladala junetina to više nema veze sa peglanom kobasicom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA