Dragan u svom lokalu kuva domaću kafu na jedinstven način: "Poenta je da ne provri"

J. V.
J. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Postoje razni načini pripreme domaće kafe, a najupečatljiviji i najedinstveniji, a svakako po napitak najbolji način za pripremu kafe je njeno kuvanje na kvarcnom pesku. Upravo na takav način kuva se kafa u jednom čačanskom kafiću, a gosti tu umešnost i te kako prepoznaju.

- Priprema kafe na pesku potiče iz Azije i Afrike i donosi niz prednosti iz prostog razloga što se priprema u ibriki ili džezvi, tako što se ispod kvarcnog peska nalaze grejači koji zagrevaju taj pesak sa svih strana. On greje ibrik, odnosno džezvu sa svih strana, nije samo indukovana toplota koja dolazi odozdo nego i sa strane što nam pomaže da se temperatura u samoj džezvi poput sistema zatvorenih sudova održava, a to nam pomaže da prilikom kuvanja kafe utičemo na dužinu kuvanja - ugostitelj Dragan Vujičić.

Prema njegovim rečima, poenta je da kafa ne proključa odnosno ne provri.

- Temperatura ključanja vode uglavnom kažu da je oko 100 stepeni, što nije baš u potpunosti tačno jer to zavisi i od nadmorske visine na kojoj se nalazi, pritiska i tako dalje, ali oko 100 stepeni je temperatura ključanja. Kada bi stavili kafu na tako ključalu vodu, ona bi spalila sve te mirise, arome, ukuse, odnosno većinu, ne u potpunosti sve”, kaže Dragan.

Mogućnosti koje daje pesak za razliku od indukovanih ploča, šporeta i ringle je što se može uticati na dužinu kuvanja. Takođe, početak i kraj svake priče je u izboru što kvalitetnijeg zrna kafe.

Inače, trenutno u svom lokalu Dragan služi kombinaciju kafe iz Brazila i Indije i to procentualno 80 prema 20 i u pitanju je neobična kombinacija.

- Ono što mahom znaju naši sugrađani je da se danas svašta radi sa kafom, da ima i primesa raznih, surogata, što u ovom slučaju nije, u pitanju je čist Brazil, čista Indija, što se naši sugrađani mogu uveriti kupovinom naše kafe. Ovde možete kupiti i u zrnu, a možemo da vam sameljemo i na licu mesta - kaže Dragan.

(Telegraf.rs / Rina)

Video: Los Anđeles na kolenima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA