Pitali smo nutricionistu kako otopiti kilograme posle praznika: Nije dovoljno samo da "probušite kašiku"

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Tokom praznika mnogi se opuste uživajući u dobroj hrani, pa dobiju višak kilograma. U vreme odmora, većina zaboravi na fizičku aktivnost, te se nameće pitanje kako se vratiti u normalu? U podcastu Zdravo sa Ivanom, nutricionista Jovana Živić dala je sjajne savete, ali i skrenula pažnju šta nikako ne smete da radite.

- Najteže je pokrenuti se, naročito kada smo upali u raspoloženje kada nam se leži, odmara, gledaju filmovi i stalno nam se jede nešto. Nikako da se pokrenemo, "probušimo kašiku" ili da imamo neku fizičku aktivnost. Savet je da ne treba praviti nagle odluke i promene, i potrebno je da se postepeno vraćamo u regularne tokove. To znači da smanjimo porcije, odnosno, količinu hrane i da krenemo da budemo fizički aktivni, objasnila je Živić.

Iako je najbolje biti sve vreme fizički aktivan i hraniti se umereno, ipak kada su praznici mnogi požele da se opuste pa nagomilaju kilograme. Kako je nutricionisa objasnila, umerenost je ključ.

- Savetujem da ako ste baš napravili pauzu da niste bili fizički aktivni, a konzumirali ste različitu hranu, za početak treba uključiti blagu fizičku aktivnost, da li je to šetnja, pilates, šta god..., ali i da se ne ulazi u neki kalorijski deficit, već da se samo smanje porcije. Naš organizam je navikao na veću količinu hrane koja je i ukusna i slatka, i onda je potrebno da se prvo smanji porcija, pa onda da se vratimo u neku normalu, objašnjava nutricionista.

Zdravo sa Ivanom, Jovana Živić Foto: Telegraf.rs/Vanja Karličić

Srpska kuhinja je takva da joj se ne može odoleti, a mi smo ponekad poznati u preterivanju. Masno i začinjeno nije dobro u velikoj meri, ako pak konzumirate hranu umereno, onda sigurno nećete imati ovakvih problema.

- Mi preterujemo skoro u svemu. Naša kuhinja dosta je jaka i masna i nama je veliki problem što se to dosta priprema, pohuje, prži, a to znači da ima trans masti, loših masti, ali i belog brašna. Možda bi trebalo samo promeniti način pripreme, i da to bude više nešto što je bareno ili dinastano, ističe Živić.

Da li grickalice imaju zdravu alternativu, kako smanjiti kilograme i koja hrana najviše goji, saznajte u najnovijoj epizodi podcasta Zdravo sa Ivanom, koji možete pogledati na početku teksta, kao i na našem YouTube kanalu.

(Telegraf.rs)

Video: Praznična epizoda podcast-a Zdravo sa Ivanom: Njihove priče ostavile su nas bez daha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA