Pripremite konopce i kaiševe: Deco vežite tatu i čekaju vas pokloni, a evo šta očevi treba da urade

A. G.
A. G.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Danas pravoslavni vernici proslavljaju Očeve, praznik koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Ovaj porodični praznik posvećen je očevima i prati običaje slične onima na Materice i Detinjce.

Deca rano ustaju i pripremljenim kanapima, koncima, šalovima, maramama ili kaiševima vezuju očeve za noge, često ih hvatajući na spavanju. Vezani očevi tobože se ljute i "grde" decu, ali im ubrzo dele poklone kako bi ih oslobodili.

Kao i na ostale porodične praznike, domaćice danas pripremaju svečani ručak za okupljanje porodice. Pored porodične proslave, tradicija uključuje i pomaganje siromašnima. Bogatiji su na ovaj dan često davali izdašne poklone, kupovali novu odeću za decu i delili je.

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju još jedan praznik - Tucindan. Na današnji dan se kolje i priprema pečenica za Božić. Nazvan je Tucindan jer se tog dana životinja za pečenje prvo tukla ušicama sekire preko grudvice soli u platnenoj vrećici stavljenoj na njeno čelo, pa se onda tako ošamućena klala.

Ova običaj na Tucindan je ostao iz prethrišćanskih, mnogobožačkih vremena i povezan je sa prinošenjem žrtve, ali ga je pravoslavna crkva prihvatila i blagoslovila. Za pečenicu koja se nekada nazivala “božnjićara” obično se kolje mlado svinjče ili jagnje, a ima ljudi koji zakolju i ćurku, gusku ili kokošku.

Međutim, živina se u mnogim krajevima nikako ne sme naći na božićnoj trpezi zbog verovanja da je ona simbol “nazadovanja i rasturanja kuće” jer “ključa i baca zemlju iza sebe”. Ukoliko se negde kolje za supu, obavezno se odmah bacaju glava i noge. Pečenica koja se sprema za Božić doprinosi sreći i blagostanju kuće u kojoj se kolje. Svinjče ili ovca ubijaju se do podneva, dok dan ne napreduje, a na mestu gde će biti ubijene prethodno se položi slama.

Nekada su se deca “koja to zasluže” i kažnjavala i tukla na Tucindan, ali posle toga ne, jer bi, po verovanju, na mestu udarca iskočili čirevi. U nekim mestima severnog Banata se održao taj običaj, pa roditelji simbolično “tuku” decu da bi bila poslušna.

U pojedinim krajevima Srbije na Tucindan se večera na podu, nikako za stolom, i glava kuće mora sedeti okrenuta prema istoku. Prvo se postavljaju so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus, riba i ostala posna hrana.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Немојте претеривати

    5. januar 2025 | 10:37

    Није потребан конопац, довољан је канап. Конопцем се веже стока.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA