Pripremite konopce i kaiševe: Deco vežite tatu i čekaju vas pokloni, a evo šta očevi treba da urade
Danas pravoslavni vernici proslavljaju Očeve, praznik koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Ovaj porodični praznik posvećen je očevima i prati običaje slične onima na Materice i Detinjce.
Deca rano ustaju i pripremljenim kanapima, koncima, šalovima, maramama ili kaiševima vezuju očeve za noge, često ih hvatajući na spavanju. Vezani očevi tobože se ljute i "grde" decu, ali im ubrzo dele poklone kako bi ih oslobodili.
Kao i na ostale porodične praznike, domaćice danas pripremaju svečani ručak za okupljanje porodice. Pored porodične proslave, tradicija uključuje i pomaganje siromašnima. Bogatiji su na ovaj dan često davali izdašne poklone, kupovali novu odeću za decu i delili je.
Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju još jedan praznik - Tucindan. Na današnji dan se kolje i priprema pečenica za Božić. Nazvan je Tucindan jer se tog dana životinja za pečenje prvo tukla ušicama sekire preko grudvice soli u platnenoj vrećici stavljenoj na njeno čelo, pa se onda tako ošamućena klala.
Ova običaj na Tucindan je ostao iz prethrišćanskih, mnogobožačkih vremena i povezan je sa prinošenjem žrtve, ali ga je pravoslavna crkva prihvatila i blagoslovila. Za pečenicu koja se nekada nazivala “božnjićara” obično se kolje mlado svinjče ili jagnje, a ima ljudi koji zakolju i ćurku, gusku ili kokošku.
Međutim, živina se u mnogim krajevima nikako ne sme naći na božićnoj trpezi zbog verovanja da je ona simbol “nazadovanja i rasturanja kuće” jer “ključa i baca zemlju iza sebe”. Ukoliko se negde kolje za supu, obavezno se odmah bacaju glava i noge. Pečenica koja se sprema za Božić doprinosi sreći i blagostanju kuće u kojoj se kolje. Svinjče ili ovca ubijaju se do podneva, dok dan ne napreduje, a na mestu gde će biti ubijene prethodno se položi slama.
Nekada su se deca “koja to zasluže” i kažnjavala i tukla na Tucindan, ali posle toga ne, jer bi, po verovanju, na mestu udarca iskočili čirevi. U nekim mestima severnog Banata se održao taj običaj, pa roditelji simbolično “tuku” decu da bi bila poslušna.
U pojedinim krajevima Srbije na Tucindan se večera na podu, nikako za stolom, i glava kuće mora sedeti okrenuta prema istoku. Prvo se postavljaju so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus, riba i ostala posna hrana.
(Telegraf.rs)
Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Немојте претеривати
Није потребан конопац, довољан је канап. Конопцем се веже стока.
Podelite komentar