Praznična instant gojaznost! Ove TRI stvari izbegavajte tokom praznika i zadržite svoju staru kilažu
Praznici nam stižu, dolazi vreme odmora i dobre gozbe, a kako u tim danima umemo da budemo hedonisti, kilogrami se začas nagomilaju. Naročito ovaj problem nastaje kada oni koji sa posnog režima prelaze na regularni, posle Božića uglavnom navale na mrsnu hranu, te se osim neželjenih kilograma mogu javiti i problemi sa varenjem zbog obimnijih i masnih obroka.
Lekari smatraju da prelazak treba da bude lagan, uzimati manje obroke dok se organizam ne navikne na drugačiji režim, baš kao onda kada ste prelazili sa regularne na posnu hranu. U još većem problemu mogu biti oni koji ne poste, i koji ne vode računa o ishrani, pa tokom praznika preteraju, što svakako nije dobro jer dolazi do gomilanja holesterola, masnih naslaga ali i otežanog varenja, što kasnije izazova druge probleme.
Pitali smo lekare koja hrana je najgora i dobili odgovor da treba izbegavati masno i začinjeno, grickalice, slatkiše, gazirana pića, ali i statičnost, odnosno leškarenje posle jela.
Gazirana pića
Nema gozbe i trpeze bez gaziranih pića, ali saveti lekara su da treba biti umeren u svemu, a naročito kada je ova vrsta napitaka u pitanju. Generalno, sokovi su puni šećera, kao i alkohol, da ne zaboravimo, te je umerenost jedino rešenje, ako već ne možete odoleti onome što volite.
Gastronterolog dr Saša Perić sa Vojnomedicinske akademije (VMA) u podcastu i Zdravo sa Ivanom objasnio je šta on izbegava od hrane.
- Treba izbegavati veliku količninu belih testa, zatim gazirana pića u većoj količini. Mnogi moji pacijenti kažu da im gazirano posle obilog obroka donosi olakšanje, ali to je trenutno. Savetujem manje obroke i da budu umereni, objasnio je gastronterolog.
O štetnosti gaziranih pića govorila je profesorka Svetlana Stanišić, doktor fizičke hemije, koja je pojasnila zašto ovu vrstu napitaka treba izbegavati.
- Gazirana pića su štetna zbog velike kolićine šećera koji sadrže. Prvo, uzrokuju velike varijacije šećera, a onda posledično izazivaju hipoglikemiju, i kada padne šečer vi poželite još. Retko koga ćemo navesti kao primer da gazirani sok popije jednom u tri dana. A što se tiče tih varijanti "bez šećera", problem sa tim zaslađivačima je što naš mozak funkcioniše tako, kada registruje šećer u ustima, i kada creva "jave" mozgu da je unet šečer, on pokreće niz reakcija kako bi regulisao nivo šećera u krvi. Pokazalo se da efekti tih zaslađivača su takvi, ne samo da utiču na to sa se manje gojimo i da smršamo, već podstiču gojenje jer remete regulaciju osećaja gladi i sitosti, objasnila je profesorka Stanišić u podcastu Zdravo sa Ivanom.
Masno i slatkiši
Masna i začinjena hrana sinonim je za nešto "loše" što možemo uneti u organizam. Ipak, treba praviti razliku između nečega što je korisno, neutralno, ili loše. Svakako, u doba praznika mnogi navale na meso, sireve, slatkiše, te posle nije ni čudo kada moraju da probuše novu rupu na kaišu.
- Masna u začinjena hrana utiče odlično na organizam, ako govorimo, recimo o lososu. Ili salata sa maslinovim uljem, sa nekim biljnim začinima, jer moram da kažem da su biljni začini odlični zato što imaju antioksidantska dejstva, što naravno zavisi od toga šta koristite - od peršuna, bibera, kurkume. Kada kažemo masno i začinjeno najčešće mislimo na zasićene masti životinjskog porekla. I tu postoji razlika, ono što je najlošije su trans masti, odnosno masne kiseline koje se nalaze u industrijskim izvorima, pre svega u margarinu, hidorogenizovanim mastima, kremastim slatkišima, lisnatom testu, objašnjava profesorka Stanišić.
Ležanje posle ručka - ne nikako
U doba praznika ima onih koji zaboravljaju na fizičku aktivnost, te vole da prilegnu posle ručka. Gastroenterolozi objašnjavaju da posle ručka ne smemo leći u krevet kako bi naš organizam mogao da vari hranu, i da treba držati telo u uspravnom položaju od 40 minuta do sat vremena minimum.
Ipak najbolje je fizički se aktivirati i prošetati makar sat vremena. Ovo će vam pomoći da brže svarite hranu, potrošite koju kaloriju ali i razbistrite misli.
(Telegraf.rs)
Video: Endokrinolog otkriva koja hrana ne goji, kako stres utične na višak kilograma i kako to sprečiti
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lola
Tacno je, samo se treba pridrzavati, ali to je pod znakom.....?
Podelite komentar