Čak 20.000 učenika prošlo za deset godina kroz specijalan vid obrazovanja: Praksom do posla
Sve više učenika u Srbiji odlučuje se za dualni model obrazovanja, koji im omogućava da, uz teorijsko znanje, steknu i praktične veštine potrebne za tržište rada. Jedan od prvih gradova koji je shvatio značaj ovog modela obrazovanja je Subotica. Hemijsko-tehnološka škola, Tehnička škola "Ivan Sarić" i Politehnička škola zajedno sa lokalnim kompanijama, aktivno učestvuju u njegovom razvoju.
– Subotica se dokazala kao lider u prepoznavanju i promovisanju dualnog obrazovanja. Posebno je značajna izgradnja trening centra, koji će doprineti daljem razvoju ovog modela. Dualno obrazovanje u Srbiji napreduje, ono daje savremene kompetencije i mladi ljudi su veoma zadovoljni jer im je teorijsko obrazovanje umreženo sa veštinama - smatra Gabrijela Grujić, direktorka Nacionalne kancelarije za dualno obrazovanje -
Do danas, kako prenosi subotica.com, kroz dualni model obrazovanja prošlo je oko 20.000 učenika, a program se realizuje u 206 stručnih škola i više od 1.100 kompanija širom Srbije. Ovaj model, koji spaja obrazovanje i praksu, postao je važan temelj za razvoj mladih stručnjaka i unapređenje domaće privrede.
– Dualni model omogućava kompanijama da kroz formalno obrazovanje uvode kadrove u radne procese, selekcija budućih kadrova i prilagođavaju njihove veštine potrebama posla. Učenici, s druge strane, dobijaju priliku za brzo zapošljavanje odmah po završetku škole - ističe Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.
U jednoj pekarskoj firmi praktičnu nastavu trenutno pohađa 16 učenika Hemijsko-tehnološke škole, koji se školuju za prehrambene tehničare i pekare. Među njima su i Ana, Anđela i Marijana, koje ističu značaj učenja kroz rad.
– Moje iskustvo je odlično, ljudi su prijatni i kroz praksu sam naučila mnogo – kaže Ana Gregorčić, učenica trećeg razreda pekarskog smera.
Što se tiče iskustva sa instruktorima, Anđela Trajković kaže da joj je dragoceno iskustvo koje ovde stiče jer ih instruktori uče radnim procesima, uz stroge higijenske mere.
- To uključuje pranje i dezinfekciju ruku, kao i nošenje zaštitne opreme. To ide pre svakog zadatka koji dobijemo, bilo da su u pitanju krofne ili neko drugo pecivo – dodaje Anđela.
Njena drugarica Marijana Hevir je ovde, pak, naučila više o pekarstvu.
– Zahvaljujući praksi, naučila sam kako se proizvode pekarski proizvodi, što mi je veoma značilo. Na praksu dolazimo dva puta nedeljeno – zaključuje Marijana.
(Telegraf.rs/subotica.com)
Video: Vučić: Napravićemo poseban program stambenih kredita za mlade
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.