Proleće usred jeseni: Međutim, stiže preokret vremena, EVO i kada

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nastavlja se uticaj anticiklona, uz stabilno, suvo i vrlo toplo vreme za ovo doba godine. Vikend iza nas doneo je Srbiji čak i letnje vrednosti, a u Beogradu je mereno 26°C.

Današnje maksimalne dnevne i minimalne jutarnje temperature vazduha u Srbiji Foto: Ogimet

Vrlo toplo vreme nastaviće se i do kraja meseca, ali ipak nešto hladnije, dok se u pojedinim predelima očekuje magla, a uskoro sledi i preokret vremena.

Miholjsko leto u Novom Sadu Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dakle, narednih dana u Srbiji će i dalje biti stabilno i suvo, a u prilog tome ići će visok vazdušni pritisak usled uticaja anticiklona.

Usled takve sinoptičke situacije, magla će biti veoma česta pojava, naročito u jutarnjim časovima, dok se u dolinama, kotlinama i nizijama očekuje i duže zadržavanje magle tokom prepodneva, pa čak lokalno i tokom dana.

JESEN DUNAV IZMAGLICA Svitanje Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Maksimalna temperatura narednih dana biće od 16 do 22°C, dok se u napomenutim predelima sa maglom očekuje nešto hladnije vreme.

Na svim planinama biće sunčano, pa će i temperaturna inverzija biti česta pojava, odnosno da u predelima sa maglom tempertaura raste sa porastom visine.

Toplo, ali sledi zahlađenje

Posle 3-4. novembra očekuje se priliv hladnije vazdušne mase.

Očekuje se pojačanje severozapadnog vetra, a prema trenutnim prognozama zahlađenje će biti više u suvom obliku, tako da za sada ne treba očekivati značajnije i obilnije padavine.

Maksimalna temperatura biće u padu na vrednosti od 10 do 15 stepeni, što su ujedno i prosečne tempertaure za početak novembra.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj oktobra od 14 do 18 stepeni, one su ovih dana za pet do osam stepeni više od napomenutog proseka.

Dakle, vreme nalik prolećnom potrajaće do samog početka novembra, nakon čega bi posle dužeg perioda ono više nalikovalo jesenjem.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić na 12. Globalnoj konferenciji eksperata za borbu protiv krijumčarenja migranata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA