Čačanin Dimitrije ima 9 meseci i već pravi prve korake, a njegova dijagnoza je SMA: Priča malog pobednika

 
M. L.
M. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Devetomesečni Dimitrije Krnjić iz Čačka jedna je od beba u Srbiji kojoj je ubrzo nakon rođenja dijagnostifikovana Spinalna mišićna atrofija tip 1. Međutim, mali borac danas ne odstupa od dece njegovog uzrasta i to zahvaljujući brzoj dijagnostici i terapiji koju je primio u Tiršovoj.

- Trudnoća je bila uredna, na rođenju je Dimitrije dobio ocenu devet. Međutim, 15 dana nakon rođenja su nas pozvali i rekli da je stigao rezultat skrininga, potom smo uradili retestiranje i potvrđena je dijagnoza SMA 1. Nije bilo tada lako, dosta je bilo izazova sa kojima smo se suočili, teško je to sve za roditelje. Ali naš Dimitrije je već sa 44 dana primio Zolgensmu u Tiršovoj i sada je sve kako treba. Dimitrije je veselo dete, pravi mali zvrk - kaže za RINU majka Slavica Kovačević Krnjić.

Dimitrije sada normalno sedi, stoji i pravi po nekoliko koraka pridržavajući se za nameštaj, što je potpuno uredu za njegov devetomesečni uzrast. Veselo se igra sa bratom i priča na svom bebećem jeziku. Slavica kaže da je kod ove bolesti najvažnija rana dijagnostika i naravno terapija, koja je inače preskupa i koju retko ko sam iz svojih sredstava može da priušti.

- Kada se sretnu roditelji nosioci koji se odluče za potomstvo, 25 odsto šanse je da se dete rodi sa SMA, 25 odsto su šanse da se dete rodi zdravo, a 50 odsto su šanse da se rodi dete koje će biti nosilac bolesti. To je slučaj sa našim starijim sinom Tadijom. U svakom slučaju, jako je važno razvijati svest kod ljudi kad je u pitanju SMA, širiti važne informacije, kako to ne bi bila tabu tema - ističe ova majka.

Slavica takođe dodaje da je tu za sve roditelje koje prolaze kroz istu ili slične situacije, da im pruži podršku.

- Aktivna sam na društevnim mrežama, instagram i facebook. Tu zapravo delim svoja iskustva, podrška smo roditeljima koji prolaze kroz isto, koji su uplašeni i zbunjeni. Znam kako je nama bilo i želim da im kažem da je moguće da sve bude kako treba, evo mi smo primer - poručuje Slavica.

(Telegraf.rs)

Video: Nikolina ima četvoro dece, a dvoje imaju SMA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA