Osnovano udruženje pacijenata za borbu protiv karcinoma mokraćne bešike, prostate, testisa i bubrega URO TAKT

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Više od 6.000 ljudi u Srbiji svake godine oboli od raka mokraćne bešike, prostate, bubrega i testisa, dok nažalost oko 2.500 pacijenata premine od posledica kancera urogenitalne regije. Kako bi se promenila ova sumorna i alarmantna statistika, oboleli i članovi njihovih porodica, su se organizovali i osnovali Udruženje pacijenata za borbu protiv raka bešike, prostate, bubrega i testisa "URO TAKT".

Rak je jedan od najvećih neprijatelja ljudskog zdravlja. Na to ukazuje i statistika za 2022. godinu, po kojoj u Srbiji svake godine ovu dijagnozu dobije oko 42.000 ljudi, a više od 20.000 premine od malignih bolesti.

- Moramo da menjamo ove brojke, odmah. Bez izgovora, opravdanja i odlaganja. Kada se radi o karcinomima urogenitalne regije, ne želimo da se naše dijagnoze više zovu nevidljive ili prozirne, hoćemo da im damo oblik, boju i pre svega ritam. Ovo je inače, prvo udruženje u našoj zemlji za borbu protiv karcinoma te takozvane urogenitalne regije. Vreme je da lekari dobiju organizovanu podršku, pa će od sada i pacijenti, zajedno sa svojim porodicama davati takt za kvalitetniju prevenciju i bolje lečenje. Zapamtite ovaj neobični naziv i igru reči - urogenitalni takt ili skraćeno "URO TAKT" - poručuje Marko Đurić, predsednik Udruženja URO TAKT, pozorišni i radio reditelj.

Kada se govori o malignim bolestima urogenitalne regije, najveći broj novoobolelih pacijenata kako u svetu, tako i u Srbiji, oboljeva od karcinoma prostate. Nakon toga slede karcinom mokraćne bešike, bubrega i testisa.

- Karcinom prostate je najčešće uzrok obolevanja u muškoj populaciji. Međutim, ovaj karcinom nema ni jedan specifičan znak koji bi mogao pacijenta da uputi kod lekara. Poremećaj mokrenja, često ili otežano mokrenje, osećaj neispražnjene bešike sve su simptomi koji mogu da budu podjednako zastupljeni i kod osoba sa dobroćudnom uvećanom prostatom, ali i kod onih koji imaju karcinom prostate. Zbog toga je teško razlučiti po simptomatologiji da li je nešto karcinom ili ne. To je i razlog zašto već 10 godina savetujemo da se radi tumorski marker za prostatu, specifični antigen koji muškarci treba da rade od sredine pete decenije života. Zahvaljujući tome uspevamo da otkrijemo vrlo često karcinom u početnoj fazi, kada je moguće potpuno izlečenje - istakao je prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Osnovano udruženje pacijenata za borbu protiv karcinoma mokraćne bešike, prostate, testisa i bubrega “URO TAKT” Foto: Boško Karanović

Kako kaže, u drugim situacijama karcinom prostate je neizlečiv, s tim što se poslednjih godina zahvaljujući inovativnoj terapiji, pacijenti leče isto kao i svuda u svetu.

- Kod raka prostate smo napravili veliki pomak i kada je reč o hirurgiji, a sada smo u iščekivanju da dobijemo i robota. Sa druge strane, rak mokraćne bešike je siroče onkologije, jer dugo godina nije postojala inovativna terapijska opcija za lečenje ovih bolesnika. Hemioterapija podrazumeva standard lečenja za uznapredovani i metastatski rak mokraćne bešike uz hirurgiju. Poslednjih godina imunoterapija sama ili u kombinaciji sa novim klasama lekova je pokazala značajno produženje preživljavanja za ove bolesnike. Ovo predstavlja novi standard lečenja raka mokraćne bešike svuda u svetu u prvoj liniji prema internacionalnim vodičima. Takođe, u drugoj liniji lečenja postoje nove terapijske opcije. U Srbiji inovativne terapijske opcije nisu dostupne za lečenje ovih bolesnika - poručuje Džamić.

Populacija pacijenata obolelih od genitourinarnih karcinoma je jako heterogena, od jako mladih pacijenata obolelih od karcinoma testisa do starijih pacijenata sa karcinomom prostate. Multidisciplinarnost je nužna u lečenju ovih bolesnika.

- Osnovu lečenja lokalizovanog karcinoma bubrega predstavlja hirurški pristup, odnosno radikalna operacija tumora bubrega. Najveće kliničko iskustvo ostvareno je u lečenju svetloćelijskog podtipa. Sve do 2005. godine, terapija za lečenje metastatskog i lokalno uznapredovalog karcinoma bubrega bilo je malo, a lečenje je izazivalo brojne nuspojave. Sada postoje nove vrste lekova - imunoterapija ili ciljana i za lečenje koristimo kobinaciju ovih lekova - objasnila je dr Vesna Stojanović, internista onkolog iz Klinika za onkologiju Kliničkog centra Niš.

Ona je poručila da sa druge strane, terapija za karcinom testisa zavisi od stadijuma bolesti i drugih faktora kao što su patohistološki tip i zdravstveno stanje pacijenta.

- Uspešnost lečenja raka testisa je generalno visoka, posebno kada se bolest otkrije u ranim fazama. Više od 95 odsto muškaraca sa rakom testisa uspešno se leči. Čak i u slučajevima kada se rak proširio izvan testisa, veliki broj pacijenata se izleči primenom kombinacije hirurgije, radioterapije i hemioterapije. Rana dijagnoza igra ključnu ulogu u povećanju šansi za uspešno lečenje. Rak testisa se ne može prevenirati, tako da su samopregled i redovni pregledi lekara nužni za rano otkrivanje bolesti i uspešnije lečenje - kaže Stojanović.

(Telegraf.rs)

Video: Preventivni pregledi vam mogu spasiti život: Srbija uvodi skrining na RAK PLUĆA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA