Lazar (14) je pionir inkluzije: Njegovoj mami ovo je sa nastavnicima najteže padalo, a sad o tome ne brine

 
E. T.
E. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Jedino Osnovna škola "Mile Dubljević" u Lajkovcu ima pedagoškog asistenta za decu sa smetnjama u razvoju. Lazar je dete sa autizmom i ide u tu školu. Njegova majka Milica objašnjava da pedagoški asistent olakšava rad škole u koju idu deca tipičnog razvoja.

Ministarstvo prosvete je prošle godine uputilo inicijativu koja bi omogućila da se pedagoški asistenti zaposle u školama. Čeka se odluka Vlade. Pedagoški asistenti bi u školama olakšavali rad sa decom na posebnim potrebama.

Lazar je 14-godišnje dete sa autizmom i ide u školu koja u Lajkovcu gde se nalazi jedini pedagoški asistent za decu sa smetnjama u razvoju u Srbiji.

"Lazar je sedmi razred. Ide u osnovnu školu 'Mile Dubljević' u Lajkovacu, jedinu školu u Srbiji koja ima zaposlenog defektologa", kaže njegova mama Milica Nikolić.

Udruženje "Bazi Mili", koje vodi Milica Nikolić, zalaže se da defektolozi budu zaposleni u svim osnovnim školama.

"Lazar je rođen 2010. godine, kada je inkluzija uvedena, tako da smo mi 'pioniri inkluzije'", priča njegova majka Milica Nikolić.

Objašnjava da se tokom Lazarevog odrastanja borila da ostvare prava koja su zapisana u pravilnicima i zakonima.

"Bila je prvo usluga lični pratilac, to je usluga socijalne zaštite, ali bez te usluge deca sa smetnjama ne bi mogla da idu u redovnu školu", kaže Nikolićeva.

Napominje da je Lazar prvo dete koje je još u vrtiću dobilo ličnog pratioca od Grada, a kojeg je porodica prethodno sama plaćala.

Lajkovac jedini ima školu u kojoj postoji pedagoški asistent

Posle vrtića je krenuo u osnovnu školu i odličan je đak, ponosna je Lazareva majka. U školu ide uz ličnog pratioca. Škola u Lajkovcu ima logopeda, pedagoga i defktologa koji radi posao pedagoškog asistenta.

"Mislim da je to jedinstven slučaj i zbog toga što iskustveno znamo koliko je bitan pedagoški asistent, pokrenuli smo inicijativu da omogućimo svima tu uslugu", ističe Nikolićeva. Objašnjava da on pruža sveobuhvatnu podršku nastavnicima, roditeljima, deci tipičnog razvoja i koordinira da sve dobro funkcioniše.

Lazareva mama kaže da je do tada morala sama da sve organizuje sa nastavnicima.

"Nezgodno mi je bilo da kao roditelj stanem ispred nastavnika i kažem da treba na jedan način da radi. Sada kada postoji defektolog i on kaže nastavnicima, to se bolje prihvata i bolje funkcioniše", ističe majka deteta sa autizmom.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Nakon 15 godina ponovo otvorena škola u Popoviću i to za 7 učenika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA