Danas pravoslavni vernici slave Svetog apostola Filipa: Evo šta se tradicionalno radi na ovaj dan

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 24. oktobra, obeležavaju dan Svetog apostola Filipa, đakona iz Kesarije (današnja Palestina). Filip je bio poznati učitelj i propovednik hrišćanstva, koji je ceo svoj život posvetio opismenjavaniu i edukaciji ljudi svih vera i nacionalnosti.

Prema predanju, Filip je bio u dilemi da li da beži u Samariju zbog progona hrišćana. U snu mu se javio Bog, rekavši mu da ima razloga za strah, ali i da treba da nastavi sa širenjem hrišćanstva. Filip nije želeo da uživa u blagodatima sam, pa je poveo prijatelja Natanaila, za kojeg se smatra da je apostol Vartolomej.

Filip je propovedao po mnogim krajevima Azije i Grčke, a prema legendi, zajedno sa apostolom Jovanom i sestrom Marijamnom, boravio je u gradu Jerapolju, gde su se suočili sa opasnom zmijom koju su obožavali neznabošci. Apostoli su molitvom umrtvili zmiju, što je izazvalo gnev ljudi.

Prema jednoj verziji, Filip je raspet na drvetu, dok je Vartolomej takođe doživeo mučeništvo. U trenutku Filipovog raspeća, zemlja se otvorila i progutala mnoge prisutne, dok su njegovi poslednji trenuci bili ispunjeni molitvom za svoje mučitelje.

Mošti Svetog Filipa kasnije su prenete u Rim.

Ovaj dan je značajan i zbog poklada koji prethode Božićnom postu, poznatom i kao Filipov post. Tradicionalno, na ovaj dan se priprema bogata večera u krugu porodice, kako bi se obeležila ova važna prilika.

(Telegraf.rs)

Video: Huligani napali Žandarmeriju! Snimci haosa ispred stadiona, prekinut meč Novi Pazar - Partizan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    24. oktobar 2024 | 07:47

    Radujem se svakom novom danu,hvala Bogu Stvoritelju,AMIN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA