Malaksali ste ili imate glavobolje? Pomeranje sata ume da napravi pometnju, ovo su saveti lekara

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Sve češće se u razgovoru čuje da su ljudi umorni, malaksali, rasejani, ali i da imaju glavobolje, a jedan od razloga može biti upravo pomeranje časovnika!

Prvi na udaru budu meteropate i hronični bolesnici, mađutim to itekako ume da utiče na osobe koje nemaju narušeno zdravstveno stanje.

Saveti lekara su brojni, ali na prvom mestu se preporučuje dobra hidratacija, kao i pravilan unos laganije hrane ili jednostavno manji obroci. Na taj način organizam dobija dosta toga što mu je potrebno da bi što pre prevazišao nastali problem.

No, mora se imati na umu da je ključan i pravilan unos vitamina, minerala, vlakana. Izbalansiran sistem je esencijalan za brže prevazilaženje stanja u koje ljude dovede pomeranje časovnika.

Svojevremeno je i doktorka Biserka Obradović za Telegraf.rs pojasnila koliko traje period adaptacije i na šta je potrebno da obratimo pažnju.

- Kada govorimo o umoru koji je prouzrokovan pomeranju časovnika, on traje svega par dana, najviše sedam, a meteoropate i hronični bolesnici ga mogu osećati i duže. Potrebno je da se dobro naspavamo, kvalitetan san je ključ imuniteta koji prouzrokuje umor, rasejanost, glavobolju ukoliko ga ne iskoristimo. Zato je najbolje da se legne oko jedanaest sati uveče, ako nije neophodno ne treba ostajati posle jedan ili dva sata ujutru. Takođe je potrebno i unositi dosta tečnosti, vitamina i minerala - istakla je.

Jedan od glavnih "krivaca" krije se i u vitaminu D, zato je potrebno uraditi analize i ako se ustanovi da je manjak vitamina D u organizmu, onda se mora uz pomoć suplemenata nadoknaditi. Tromost je takođe prouzrokovana nižim krvnim pritiskom, zato treba obratiti pažnju na njega.

Doktorka Obradović je za Telegraf.rs pojasnila i da je period trajanja osećaja umora individualan, ali da pored vitamina D ne treba zanemariti ni unos vitamina C koji je takođe potreban da bi obnovili i obogatili organizam.

- Do tromosti dolazi i zbog krvnog pritiska koji pada, zato ćemo ga fizičkom aktivnošću, mineralima, vitaminima, vlaknima povratiti. Ponavljam opet jako je bitno da utvrdimo da li nam nedostaje vitamin D - objašnjava doktorka, pa dodaje da i alergije umeju da otežaju situaciju.

Fizička aktivnost

Zamor, smanjenje energije koje može izazvati i oblik depresije sasvim je normalno u ovom periodu, ali pored redovne pravilne ishrane, fizička aktivnost je takođe jako bitna u rešavanju ovih tegoba.

Doktorka je poručila i da je jako bitno da izbegavamo stres koliko god je to moguće, što više osmeha i dobrog raspoloženja povoljno utiče na naš organizam što je već poznato. Uz pravilnu ishranu i unos tečnosti, imunitet će se brže oporaviti, a samim tim i umor će nestati.

Više oko samog pomeranja sata možete pročitati u odvojenoj vesti.

(Telegraf.rs)

Video: Lošom ishranom ubrzavamo proces starenja, postajemo hronično umorni! Ove navike moramo menjati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA