Različitost je snaga - Unapređenje ravnopravnosti u oblasti rada i zapošljavanja

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Uspeh kompanije se ne meri samo brojkama i zarađenim novcem, već i odgovornošću i odnosom prema zaposlenima, saradnicima, životnoj sredini, društvu i vrednostima koje zastupa. Različitost je snaga i zato je važno da kontinuirano podstičemo podržavajuće i zdravo radno okruženje, bez diskriminacijei uz poštovanje ljudskih prava i principa ravnopravnosti, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom početka sprovođenja projekta „Unapređenje ravnopravnosti u oblasti rada i zapošljavanja - Zajednička inicijativa za ravnopravnost na radnom mestu“.

Povelju Partnerstvo za ravnopravnost sa Poverenikom danas su potpisali direktorka Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Srbija Daniela Funke, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihail Vesović i predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić. Ovim je ozvaničen početak sprovođenja projekta „Unapređenje ravnopravnosti u oblasti rada i zapošljavanja - Zajednička inicijativa za ravnopravnost na radnom mestu“ koju kao deo projekta „Inicijativa za globalnu solidarnost“ implementira Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u Srbiji, a finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Foto:Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

U okviru projekta intenzivno će se raditi na širenju mreže kompanija i osnaživanju njihovih kapaciteta kroz Partnerstvo za ravnopravnost koje je Poverenik započeo još 2017. godine. Na regionalnim skupovima i radionicama sa poslodavcima biće predstavljene dopunjene smerniceza izradu kodeksa antidiskriminacione politike poslodavaca u Srbiji - tzv. Кodeksa ravnopravnosti, kao efikasnog internog mehanizma za prepoznavanje i sprečavanje potencijalnih slučajeva diskriminacije u radnom okruženju. Ovi skupovi će biti prilika i da kompanije unaprede znanja o prevenciji i zaštiti od diskriminacije, kao i da se upoznaju sa

novim propisima i primerima dobre prakse, kako bi se osiguralo da svi zaposleni imaju jednake šanse za profesionalni razvoj i dostojanstven život od svog rada.

Potpisnici Povelje su istakli da je važno da se podstiče poslovno okruženje bez diskriminacije, u kojem će svi imati jednak tretman i gde će se graditi međusobno poverenje i saradnja zasnovana na uzajamnom poštovanju, čime se motiviše i ceo tim ka zajedničkim ciljevima. Poverenica Janković je zaključila da uključivanje principa ESG u poslovne strategije postepeno postaje neophodnost za sve kompanije i važan faktor izgradnje održivog poslovnog uspeha.

(Telegraf.rs)

Video: "Devedeset odsto njih nema vlasništvo nad zemljom": Brankica Janković ZA o položaju žena sa sela:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA