"Zbogom, sine, poslednja mi misao na tebe": Ovo su najpotresnije poruke poslate pred smrt u Šumaricama

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

"Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu", stihovi su koji nam odzvanjaju u ušima svaki put kada ih čujemo, a koji su ispisani u znak sećanja na nezapamćeni zločin koji se pre tačno 83 godine, na današnji dan dogodio u Šumaricama. Pored ovih stihova, i oni koji su tog dana nedužni ubijeni oprostili su se od svojih najmilijih rečima koje i dan danas ne ostavljaju ravnodušnim nikoga ko ih pročita, a koje se u znak sećanja na njih čuvaju u muzeji "21. oktobar" u spomen parku u Kragujevcu.

Mnogobrojne ispisane oproštajne poruke odraslih i dece na najbolji način pokazuju svu tugu, patnju i bol koji su pre samog čina streljanja mučeni Kragujevčani proživeli, a mi smo odvojili one koje čoveku puštaju suzu na lice.

"Poslednja mi misao na tebe"

"Zbogom dragi moji, nevino strada vaš zauvek Andra", "Sećajte se moji mene, jer me više nema. Vaš nesretni Laza", "Mila Ružice, oprosti sve na poslednjem času. Evo ti 850 dinara", "Zbogom Mico, ja danas pogiboh. Zbogom, sine, poslednja mi misao na tebe. Budi sretan, sine, i bez mene. Radisav", "Srca moja i duše male. Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu deco i čuvajte se. Ljubi sve vaš tata Laza", neke su od oproštajnih poruka koje se mogu videti u pomenutom muzeju, pored mnogih drugih ispisanih, a isto tako potresnih.

Mnoge poruke nađene nakon streljačkog zločina ispisane su i olovkom na đačkim knjižicama, i njihovi autori su najmlađi, đaci, nesrećno stradali toga dana. Tako je jedan kragujevački učenik na prvoj stranici svoje knjižice, u poslednjem momentu pre nego što mu dođe sudnji čas, stigao da se oprosti od svojih najvoljenijih. "Dragi mama i tata, poslednji put", reči su koje ne ostavljaju ravnodušnog nikoga ko ih pročita, a koje je ovaj učenik uputio svojima.

Među na desetine ovakvih natpisa koje Muzej u Kragujevcu čuva, jedan je napisao i Radoslav Simić, a koji para uši: "Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine, i bez mene", napisao je on svojoj ćerki.

Pored njega, od svojih se oprostio pred smrt i nečiji suprug i otac i to rečima: "Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu, deco, i čuvajte se. Zbogom zauvek".

Podsetimo, tog kobnog 21. oktobra pre 83 godine streljano je oko 3.000 nedužnih ljudi, među kojima i oko tri stotine đaka i nastavnika. Streljački vod ubio je četrdesetoro dece koja su bila mlađa od 15 godina, a ubijen je i 261 srednjoškolac. Među mučki ubijenim tog dana bilo je i 15 dečaka koji su bili čistači obuće.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka Srbin Tenja

    21. oktobar 2024 | 17:19

    A nekima su svabe danas najbolji prijatelji. NIKADA PA NI TADA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA