Da li smo jedna od rodno ravnopravnijih zemalja u Evropi? Evo zašto ministarka Macura smatra da jesmo

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

"Srbija ispunjava međunarodne standarde u oblasti rodne ravnopravnosti i ide u dobrom pravcu kada je u pitanju razvijanje i zaštita ženskih prava", rekla je danas u Ženevi Tatjana Macura, ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena.

Ona je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, na Regionalnom sastanku koji su organizovali Evropska komisija, UN za Evropu i "UN Women", posvećenom Pekinškoj deklaraciji o rodnoj ravnopravnosti rekla da Srbija kontinuirano radi na unapređenju kvaliteta života svih žena i devojčica, kao i na ostvarivanju jednakih prava i jednakih mogućnosti u svim oblastima života.

Ovom prilikom, ona je podsetila da je naša zemlja usvojila nove zakone, kao institucionalne odgovore na nasilje nad ženama, kao i da je uradila mnogo više od učešća žena na važnim političkim funkcijama. "Srbija ima prednost u odnosu na zemlje u regionu, uključujući i države članice EU. Imali smo premijerku u poslednja tri mandata, predsednice parlamenta bile su žene u nekoliko navrata, kao i guvernerka Narodne banke, predsednica Ustavnog suda i predsednica Vrhovnog suda. Srbija objavljuje i Indeks rodne ravnopravnosti, koji je objavljen 2021. godine, kada je iznosio 58 procentnih poena, dok je za EU za 2022. godinu iznosio 68,6 poena", navela je ministarka.

Kada je reč o političkom osnaživanju žena, Macura je istakla da je u toj oblasti zabeležen najveći napredak i to uvođenjem obaveznih kvota za učešće manje zastupljenog pola, na svim nivoima skupština, kao i da žene u našoj Narodnoj skupštini čine 36 odsto poslanika, dok žene čine većinu zaposlenih u pravosuđu i državnoj upravi.

Dotakla se i pitanja rodno odgovornog budžetiranjs i mogućnostima koje Vlada Srbije nudi ženama preduzetnicama, ženama na selu i porodicama širom zemlje.

(Telegraf.rs/M.B.)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA