Dr Stepić: Rekonstrukcija dojke nakon karcinoma nije hir nego potreba svake žene da nastavi život normalno

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Mi kao lekari moramo ženama objasniti da se rak dojke može pobediti. Rekao sam svojoj pacijentkinji, imaćeš agresivnu terapiju, kupi sebi periku, ostaćeš bez kose ali to je privremeno, kosa će ponovo izrasti, to je samo prolazna faza. Tako je i bilo, pobedila je rak! To nije bila fraza, to je zaista tako. Uticaj  sredine je jako važan, bitno je da ulijemo toj ženi nadu da je rak dojke pobediv i da ona sama poveruje u pobedu. Onda kreće zajednička borba, ispričao je u emisiji Zdravo sa Ivanom, pukovnik prof.dr Nenad Stepić, načelnik Klinike za rekonstruktivnu hirurgiju i opekotine VMA.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u našoj zemlji, ali je u potpunosti izlečiv ako se otkrije na vreme, te lekari apeluju na redovne kontrole. Kada žena sazna da ima rak, svesna je da je čeka trnovit put do pobede, i to u slučaju da je bolest otkrivena na vreme. Nakon burnih meseci borbe, hemioterapija, na kraju ih očekuje rekonstrukcija dojki, što predstavlja završni čin u lečenju.

U emisiji Zdravo sa Ivanom, prof.dr Nenad Stepić, otkiva kako izgleda borba jedne žene sa rakom dojke, kako teče ceo postupak, šta država pokriva, te da je rekonstrukcija dojke završni čin kada je pobeda ove bolesti u pitanju.

- Rekonstrukcija dojke nije hit. Često ljudi koji etiketiraju žene ne prave razliku između estetske hirurgije, i ove zdravstvene, odnsono funkcionalne. Ovo ne može da bude hir, ovo je logičan proces i ono što meni je jako drago da su i lekari, javnost, i same žene shvatile, da je završetak lečenja zapravo rekonstrukcija dojke. Bez obzira na godine starosti, i one nisu ograničenje. Ministarstvo zdravlja i RFZO u potpunosti su prihvati troškove lečenja, odnosno rekonstrukcije dojke kod ovakvih pacijentkinja. Te žene prolaze kroz jedan mukotrpan period lečenja, koji podrazumeva odstranjenje dojke, delom ili cele dojke, nekada i obe dojke, i naravno kad prođe taj prvi udar, i taj prvi šok zbog bolesti koju poseduje kad se završi period hemioterapije, zračenja postavlja se pitanje socijalizacije, objasnio je prof. Stepić.

Žena mora da veruje u pobedu, a lekari su tu da pomognu

Koliko je važno da žena veruje lekaru, objašnjava profesor Stepić na primeru, ali i dodaje da je podrška okoline veoma važna-

- Imao sam primer moje prijateljice kojoj smo otkrili dva različita tumora kako na jednoj tako i na drugoj dojci. Kod nje smo dobili dva različita karcinoma i odstranjene su joj obe dojke. Ona je doživela pored toga još jednu traumu, rastanak sa suprugom, ostala sa dvoje dece, ceo svet joj se srušio. Razgovarao sa njom, rekao joj da nazad ne možemo, gore od ovoga ne može, hajdemo sada glavu gore i da vidimo šta možemo da uradimo. Rekao sam joj - imaćeš agresivnu terapiju, kupi sebi jednu periku, ostaćeš bez kose ali to je privremeno, kosa će ponovo izrasti, to je samo prolazna faza. Ona je u potpunosti meni verovala i uradila je sve što sam joj rekao, čak mi je rekla „kupila sam četiri perike menjaću frizuru svaki dan“. I taj pozitivan pristup je nešto najbolje što možete da postignete kod pacijenta. Ona je danas dobro, zdrava je žena, najnormalnije funkcioniše, oba karcinoma su pobeđena, potpuno je zdrava, nema remisije bolesti, nema ničega, ali mislim da je ona sama najviše uradila za sebe, pored ovih naših procedura. To je taj psihološki momenat kada je ona shvatila da mora da se bori i zaista iskreno verovala u pobedu i ta pobeda je njena. Apelujem na sve žene, nakon tog prvog šoka, golgote, saznanja da imaju karcinom, da moraju verovati svojim lekarima koji im kažu da se vredi boriti i da će sve biti kako treba, kaže profeosor Stepić.

Prof. dr Nenad Stepić Foto: Marko Jovanović

Šta država pokriva i kada?

Da bi država pokrila troškove postoje određeni uslovi, ne može se raditi odstranjivati dojka preventivno, već samo ako je žena imala rak, ili ako konzilijum donese odluku zbog visokog rizika da se pojevi ova bolest u konkretnom slučaju.

- Potrebno je da žena ima potvrdu da je imala karcinom dojke, to je jedini uslov. Da pomenemo recimo Anđelinu Džoli, kod koje je urađena subkutana mastektomija dojke, ona je to uradila preventivno, takve operacije ne idu o trošku RFZO. Osim, ako onkološki konzilijum odluči, da je izuzetno visok rizik, onda se na osnovu odluke radi, ali to je zaista retko, objasnio je profesor.

Odabir lekara i oporavak posle lečenja

Rekonstrukciju dojke radi se u dva akta, svaki akt iziskuje odsustvo sa posla ukupno oko tri meseca, a ponekad i kraće. Naš stručnjak apeluje da je potrebno odabrati i pravog stručnjaka.

- Za jednog lekara ne postoji veća satisfakcija nego kada vrati osmeh na lice pacijentu. Ne smemo glumiti nedodirljive lekare, moramo biti dostupni, pristup lekara je jako bitan, e sada, kako odabrati? Pa sigurno ne preko društvenih mreža. Preporuka zadovoljnih pacijenata je tu važna i oni znaju međusobno ko i kako radi, kaže prof. Stepić.

Kompletnu emisiju Zdravo sa Ivanom možete pogledati u videu sa početka teksta i na našem YouTube kanalu.

(Telegraf.rs)

Video: Šta donosi zapošljavanje mladih lekara, direktor ORL Klinike otkriva koliko je specijalizacija važna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA