Žarić Kovačević:Raspisaćemo drugi javni poziv ove godine za sredstva lok. samoupravam

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Žarić Kovačević:Raspisaćemo drugi javni poziv ove godine za sredstva lok. samoupravam

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je da će u naredne dve do tri sedmice biti raspisan drugi javni poziv za dodelu budžetskih sredstava lokalnim samoupravama.

- Ovo je prva godina u kojoj će Ministarstvo imati dva javna poziva iz budžetskog fonda koja može da dodeli lokalnoj samoupravi. Sada se, krajem godine, radi o manjim sredstvima, tako da ćemo se truditi da pomognemo nekim manjim opštinama sa nedostajućim sredstvima da bi priveli kraju određene projekte ili sa sredstvima koja su im potrebna za projektnu dokumentaciju kako bi stvorili uslove da konkurišu za neke veće projekte - rekla je Žarić Kovačević na Savetu Moravičkog upravnog okruga.

Ona je pozvala sve jedinice lokalne samouprave da konkurišu na ovom javnom pozivu i dodala da će na ovom, drugom javnom pozivu biti opredeljeno između 50 i 55 miliona dinara, dok će naredne godine, na javnom pozivu koji će biti raspisan u martu, prema njenim rečima biti opredeljeno preko 400 miliona dinara.

Ministarka je rekla da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave želi da pruži podršku upravnim okruzima, da ih ojača i dovede do stadijuma na kome oni zaista treba da budu, a to je spona između republičkih organa i jedinica lokalne samouprave.

- Jako je pozitivno to što je dobar odziv gradonačelnika i predsednika opština sastancima upravnih okruga, što je meni omogućilo da imam sastanke sa skoro 40 gradonačelnika i predsednika opština - navela je Žarić Kovačević.

Dodala je da joj je to omogućilo da se upozna sa potrebama jedinica lokalne samouprave na jednom zajedničkom sastanku i izvuče zaključke šta su im zajednički problemi, izazovi i na čemu bi trebalo zajednički da se radi.

Načelnik Moravičkog upravnog okruga Marko Parezanović istakao je da je u prethodnih nekoliko godina imao izuzetnu saradnju sa MDULS i da su realizovani brojni projekti kroz projektno finansiranje.

- U prethodnih nekoliko godina preko milion evra investicija u ovom okrugu, što kada je u pitanju e-uprava i digitalizacija, što kada su u pitanju mnogi infrastrukturni projekti. Danas u Čačku otvaramo jedinstveno upravno mesto, Gornji Milanovac je taj posao već završio, razgovarali smo o tome da naredne godine uložimo napor da i preostale dve opštine, opštine Lučani i Ivanjica takođe dobiju jedinstveno upravno mesto, što je za naše građane jako važno u rešavanju nekih dnevnih poslova, pre svega administrativnih, da sve mogu da urade na javnom mestu bez šetanja od šaltera do šaltera - rekao je Parezanović i dodao da je to posebno važno i za privredu koja takođe ima dosta administrativnih obaveza prema lokalnim samoupravama.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović kaže da je poslednjih godina MDULS u grad Čačak uložilo ogroman novac, čime su realizovani projekti poput digitalizacije skupštinske sale, sportskih kampova, jedinstvenog upravnog mesta.

- Pričali smo i o budućim projektima, već u februaru mesecu, kada se raspiše prvi konkurs, videćemo koliko sredstva bude opredeljeno. Imaćemo dosta novih sadržaja koji će se ticati sporta, da li su to kampovi, kao što je bilo ove godine kamp 'Malina' ili sportski tereni. Imamo jedan odličan projekat za našeg zlatnog košarkaša Avramovića - rekao je gradonačelnik Čačka.

On je pojasnio da je reč o košarkaškom terenu na kome je poznati košarkaš Aleksa Avramović odrastao i na kome je počeo da trenira i koji će nositi njegovo ime.

Ovaj teren, uz Muzej košarke, koji će biti otvoren do kraja godine, biće još jedan dodatni sadržaj za sve koji vole košarku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA