Pogledajte snažne oblake nadomak Srbije! Ove delove zemlje očekuje kiša

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Srbija je pod uticajem snažnog anticklona i visokog vazdušnog pritiska sa severoistoka Evrope, pa je vreme stabilno i suvo vreme, ali dolazi i do priliva malo hladnije vazdušne mase.

Istovremeno, zapadna, severozapadna i jugozapadna Evropa i zapadna polovima Mediterana pod uticajem su snažne ciklonske aktivnosti, uz obilne padavine i grmljavinske oluje.

Vreme Foto: sat24.com/zoomEarth

Na njihovom najjačem udaru su Španija, Portugalija, Italija i Francuska.

Padavine Foto: zoomEarth

Ovi snažni oblačni sistemi premeštaju se i prema Srbiji, pa je danas sa zapada došlo i do povećanja oblačnosti, a u Hrvatskoj, Bosni i Crmoj Gori pada i kiša.

U nastavku poslepodneva jača oblačnost sa zapada zahvatiće zapadne predele Srbije, a u najzapadnijim predelima očekuje se i kiša, uglavnom u Podrinju.

Visok vazdušni pritisak i anticklon sprečiće dalje prodor ovih sistema na istok, tako da se u ostalim predelima zemlje očekuje suvo, na istoku i vedro.

Srećom, Srbija će narednih dana izbeći i udar snažnih oluja i obilnih padavina sa zapadnog i centralnog Mediterana i sa Jadranskog mora.

Padavine Foto: zoomEarth

Kako će se Srbija nalaziti između veoma visokog vazdunog pritiska sa istoka i nižeg sa zapada, biće veoma vetrovito.

Od danas pa sve do kraja sedmice biće veoma vetrovito, uz umeren do jak jugoistočni vetar.

Na jugu Banata, u Pomoravlju, Podunavlju, u Vojvodini i u Braničevskom okrugu košava će biti veoma jakog intenziteta sa udarima iznad 60 km/h, dok će košava biti najjača na jugu Banata.

Na širem području Vršca očekuju se olujni udari jugoistočnog vetra od 100 km/h.

Slabljenje jugoistočnog vetra i prestanak košave očekuje se u utorak.

Maksimalna temperatura narednih dana biće od 15 do 20 stepeni, za vikend i malo hladnije, dok će jutra biti relativno hladna.

Srbija i naše područje nalaze se danas između vrlo hladne sa istoka i tople sa zapaa i jugozapada Evrope, a temperature na našem području u skladu su sa kalendarom za ovo doba godine.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

(Telegraf.rs)

Video: Kilometarske kolone kamiona na administrativnom prelazu Merdare

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA