Marković: Srbija ima dobre zakone koji štite prava nacionalnih manjina

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Aleksandar Marković razgovarao je danas sa delegacijom Odbora za etnička i verska pitanja Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije, koju predvodi član Komiteta Jang Sjaobo i tom prilikom istakao da Srbija ima dobre zakone koji štite prava nacionalnih manjina.

On je naveo da je Republika Srbija višenacionalna država, koja je posvećena očuvanju kulturne i jezičke raznolikosti i zaštiti prava nacionalnih manjina.

- Prema podacima iz poslednjeg Popisa stanovništva koji je obavljen 2022, u Srbiji živi više od 26 različitih nacionalnih manjina, koji čine 12 odsto populacije - naveo je Marković.

On je istakao važnost ovakvih susreta zbog bližeg upoznavanja i razmene informacija i iskustava o temama od obostranog interesa.

- Moram da naglasim izuzetnu saradnju Srbije i Kine na svim nivoima, koju karakteriše "čelično prijateljstvo", bazirano na prijateljskim odnosima dva predsednika, Si Đipinga i Aleksandra Vučića - rekao je Marković.

Jang Sjaobo je, takođe, istakao da su ovakvi susreti veoma bitni, zbog razmene iskustava i ukazao je da je Kina takođe multinacionalna država.

- U Kini živi 56 različitih nacionalnih manjina, koji čine 8,5 odsto populacije. Takođe, postoji i pet religija, a država garantuje ravnopravnost svih nacionalnih i religijskih manjina - istakao je Sjaobo.

On je narodne poslanike upoznao i sa ulogom i funkcijama Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije, koji sa svojom konsultativnom ulogom, ima bitno mesto u političkom sistemu Kine.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora Boris Bajić, Lepomir Ivković i Snežana Jovanović, koji su se zajedno sa predsednikom Odbora Aleksandrom Markovićem zahvalili na podršci Kine u zaštiti nacionalnih interesa Srbije, prvenstveno po pitanju Kosova i Metohije.

Članovi odbora su istakli i čvrst i nepokolebljiv stav Srbije po pitanju kineskih nacionalnih interesa i podršku politici jedna Kine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bahato da bahatije ne može: Dva kamiona "objasnila" kako se krše svi mogući saobraćajni propisi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesrbin

    16. oktobar 2024 | 15:54

    Zakoni dobri samo je himna Srpska nacionalna za Srpski rod kao i Srpska nacionalna zastava za Srbiju a za Republiku Srbiju tj.za državu nema ni himna a ni zastava,gde smo mi onda Nesrbi i sa vrha počinje prva diskriminacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA