Nikako ne paliti žetvene ostatke, već ih zaoravati: Održana obuka poljoprivrednih proizvođača u Zrenjaninu

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U prostorijama Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu, u saradnji sa Udruženjem profesionalnih vatrogasaca, u subotu je održana obuka poljoprivrednih proizviđača za zaštitu od požara. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Petar Samolovac, rekao je da je cilj ove obuke jačanje svesti poljoprivrednih proizviđača da žetvene ostatke ne treba paliti, već ih treba zaoravati.

Nakon održavanja obuke u Kikindi predavanje je održano i u Zrenjaninu, a kako je istakao Samolovac, paljenje žetvenih ostataka je štetno iz više razloga.

- To ne samo što utiče na organsku materiju u zemljištu i štetno utiče na poljoprivredno zemljište, već štetno utiče i na životnu sredinu, ali i na bezbednost saobraćaja. Tako da mi apelujemo na to da naši poljoprivrednici zaoravaju žetvene ostatke, a ne da ih spaljuju - rekao je on.

Osim podizanja svesti, cilj predavanja je i praktična obuka poljoprivrednika.

- Kroz ovu obuku ne samo da ćemo jačati svest poljoprijednim proizvođačima, već će se i vršiti praktična obuka naših poljoprivrednika, kroz korišćenje protivpožarnog aparata, pripremu mehanizacije za žetvene radove kada dolazi do određenih problema, a i kada može doći do određenih požara - priča on.

Na predavanju vatrogasci su govorili o značaju dobrovoljnog vatrogasnog društva i same preventive, ali izneto je i niz profesionalnih saveta o ponašanju u slučaju požara.

- Sekretarijat se takođe bavi i opremanjem dobrovoljnih vatrogasnih društva, a  od 2019. godine uloženo je 113 miliona dinara u njihovo opremanje. Time jačamo njihove kapacite i oni su u svakom trenutku spremni da reaguju na terenu - priča Petar Samolovac.

Kako je objasnio, spaljivanje žetvenih ostataka utiče na organsku materiju u zemljištu, a Sekretarijat kroz konkurs redovno finansira uzorkovanje i analizu zemljišta.

- Utvrđeno je da u nekom u određenom periodu dolazi do smanjenja procenta humusa, tako da je potrebno žetvene ostatke zaoravati, a ne spaljivati, kako bi na neki način doprineli povećanju organskog materijala u zemljištu - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Preko 6.000 tona otpada na transfer stanici Prelici: Kamioni dnveno odvoze ogrmnu količinu smeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA