Našim nebom lete iznemogli beloglavi supovi: Na Jadovniku otvoren rehabilitacioni centar za hitno zbrinjavanje

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Broj jedinki beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke iz godine u godinu se povećava. Udruženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode ranije je krenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, a njegovi članovi su istaknuti borci za prirodu i zaštitu srpskih kraljeva neba, kako još nazivaju beloglave supove. Sada su otišli i korak dalje pa je na Jadovniku otvoren Rehabilitacioni centar za hitno zbrinjavanje zaštićenih vrsta ptica na jugozapadu Srbije. Prihvatilište je rađeno pod nadzorom Zavoda za zaštitu prirode.

- Obilaskom terena jako često nailazimo na iznemogla mladunčad beloglavih supova. Često ih ima i na nepristupačnim lokacijama, u kanjonu Mileševke. Rehabilitacioni centar sada će pomoći tako što se povređene jedinke neče voziti u volijere rezervata Uvac, već će im se pomoć ukazati mnogo brže u ovom prihvatilištu na Jadovniku - kažu za RINU u UG Jadovnik.

U Rehabilitacionom centru nalazi se jedna velika volijera za prihvat velikih ptica, i male za prihvat manjih ptica, mišara, sova, kobaca. Takođe, postavljena je i jedna privremena ambulanta ukoliko bude potrebno odraditi hitnu intervenciju. Veterinar će dolaziti po potrebi.

Predviđeno je da ptice koje budu zbrinute u prihvatilištu tu provedu oko trideset dana, nakon rehabilitacije biće puštene u prirodu ili upućene u zoološke vrtove na dalji oporavak.

(Telegraf.rs)

Video: Ugrožen, ali slobodan: Uživajte u letu beloglavog supa iznad netaknute prirode Uvca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    16. oktobar 2024 | 15:32

    У Србији су бескућници углавном они који су прокоцкали и пропили свој иметак а такве не треба помагати! Све се то лако провери!

  • Šušumiga

    16. oktobar 2024 | 12:53

    U Srbiji ima i puno beskućnika koji su ugroženi jer ide zima pa treba i njima brinuti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA