"KOMETA VEKA" NA JUGU SRBIJE: Nebo nad Nišom i Prokupljem je ovih noći bilo spektakularno, ovo je razlog

 
Ekipa Telegrafa
Ekipa Telegrafa
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Spektakularno je bilo nebo ovih dana na jugu Srbije, jer je upravo u tom delu naše zemlje poslednje dve noći proletela kometa za koju se smatra da su je poslednji put videli još neandertalci pre skoro 80.000 godina. "Kometa veka", kako je naučnici zovu, preksinoć je, naime, bila viđena na nebu iznad Niša, a sinoć iznad Prokuplja.

Radi se o kometi C/2023 A3,  koja je zanimljiva po tome što joj treba čak 80.000 godina da napravi krug oko Sunca, dok je otkrivena tek u januaru 2023. godine.

Ukoliko je već niste videli, bez brige, jer kako naučnici tvrde, u periodu od 12. do 30. oktobra ljudi će moći da je uoče dvogledom ili čak golim okom, a u zavisnosti od toga koliko će biti vedro nebo nad Srbijom.

Posmatrači zvezda, kako bi videli kometu, trebalo bi da pogledaju na zapad odmah nakon zalaska sunca. Rep komete, za koji se smatra da je dugačak oko 29 km, biće najvidljiviji na noćnom nebu.

Stariji astronom u Kraljevskoj opservatoriji Grinič, Dr Gregori Braun, za britanski list je rekao da se veruje kako ova kometa stiže iz Ortovog oblaka, na spoljnoj granici solarnog sistema, prenosi Gardian.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak neidentifikovanog, svetlećeg objekta uočenog kako lebdi na nebu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA