Počinje obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi: Simbol Novog Sada zablistaće u punom sjaju

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada saopštio je danas da započinju radovi na obnovi Tornja sa satom na gornjem Ludvigovom bastionu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kako se navodi, radovi na obnovi Tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi izvode se kako bi se uklonile sve štetne posledice nastale u velikom nevremenu koje je zadesilo Novi Sad u julu prošle godine.

Radovi podrazumevaju sve pripremne radnje, delimično malterisanje svih oštećenih malterskih površina na spoljašnjim i unutrašnjim zidovima tornja, kao i kompletnu obnovu uvučenih profila venaca i oštećenih elemenata krovne konstrukcije.

Kompletno će se menjati i kapa tornja novim bakarnim limom, jer je, kako se navodi, izuzetno oštećena, a u potpunosti će se farbati i malterske površine.

Kako se navodi, od konzervatorsko-restauratorskih radova planirana je restauracija drvenih dvokrilnih šalukatri, kao i ulaznih jednokrilnih vrata u toranj i okolne niske gvozdene ograde.

Ističe se i da je posebna pažnja u projektu posvećena restauraciji i konzervaciji zatega, nosača i drugih elemenata od gvožđa u unutrašnjosti tornja, brojčaniku i kazaljkama na satu, kao i izradi novog pozlaćenog dekorativnog vrha koji se sastoji od nosećeg koplja, jabuke, oznaka strana sveta, vetrokaza i vrha u obliku srca.

Zavod navodi i da će originalni, stari delovi dekorativnog vrha biti očišćeni i konzervirani prema pravilima struke i nalaziće se u nadležnoj muzejskoj ustanovi, Muzeju Grada Novog Sada.

Planirano je da radovi budu završeni u roku od 150 radnih dana, kako je predviđeno ugovorom.

Većina konzervatorksih radova prethodno će biti obavljana u radionicama, izvan gradilišta, dok će na lice mesta biti montirani kada svi pripremni i zanatsko-građevinski radovi budu okončani.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada podseća i da se Toranj nalazi u sklopu Prostorno kulturno-istorijske celine gornja i donja tvrđava sa podgrađem i da je kulturno dobro od velikog značaja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Petrovaradinska tvrđava ponovo zagrmela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA